250 bin Sünni Arap Kürdistan’ın bağımsızlığına destek için dilekçe verdi

250 bin Sünni Arap Kürdistan’ın bağımsızlığına destek için dilekçe verdi

Ninova Eyaletindeki Sünni Arap Aşiretleri İttifakı, gerçekleştirilecek Kürdistan bağımsızlık referandumunda bağımsız Kürdistan için oy kullanmak istediklerini duyurdu.

Asharq el-Awsat ile yaptığı röportajda, konuya dair açıklamalarda bulunan Arap Aşiretleri İttifakı Sözcüsü Şeyh Muzehim el-Hewyet, Kürdistan’da ikamet eden 250 bin Sünni Arap'ın Kürdistan’ın bağımsızlığına destek için dilekçe verdiğini söyledi.

Dilekçelerde, Ninova Eyaletindeki bazı tartışmalı bölgelerin Kürdistan sınırlarına dâhil olması istenirken ittifak sözcüsü el-Hewyet, röportajında bu bölgelerdeki sakinlerin, Kürdistan halkıyla birlikte kendi kaderini tayin hakkını istediklerini sözlerine ekledi. el-Hewyet şöyle konuştu:

"Biz Peşmerge güçleri tarafından DAİŞ'ten kurtarılan Arap bölgelerinin sakinleri olarak kendi kaderimizi tayin etmek istiyoruz. Bu çerçevede Kürdistan’a dâhil olmak istiyoruz ve biz Kürdistan Başkanı Mesud Barzani tarafından hazırlanan referanduma katılmak istiyoruz."

“KÜRT DEVLETİ, MEŞRU HAKTIR”

Ninova Eyaletindeki Cebur Aşireti Lideri Şeyh Sabah Abid Rebbo ise yaptığı bir açıklamasında "Kürt devletinin kurulması, Kürdistan halkının meşru hakkıdır dedi.

15 Mart 2017'de Kürdistan Hükümeti'nden Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna katılma taleplerini ilettiklerini belirten Rebbo, Arap ülkelerini ve uluslararası toplumu Kürdistan halkı için referanduma destek vermeye çağırdı.

Ninova’daki Şammar Aşireti Lideri Şeyh Muhsin Neyef el-Faysal el Cerba da yaptığı açıklamada "Araplar Kürdistan devleti altında yaşamaktan gurur duyarlar" dedi.

Kürtlerin fedakârlıklarını unutmayacaklarının altını çizen Cerba "Peşmerge güçlerinin koruması altında yaşıyoruz, bu nedenle Kürdistan için bağımsızlığı destekliyoruz." Kürt liderliği 2017 yılı sonundan önce bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmek istiyor. Referandum, Kerkük ve Erbil-Bağdat arasında çözüme bağlanmamış sorunlu bölgeleri de kapsamalı.” diye konuştu.