6 anket şirketinden 'Bugün seçim olsa' anketi: HDP söylendiği gibi oy kaybetti mi?

Türkiye’de bir erken seçim gündemi ağırlık kazanırken kamuoyu araştırmaları da peş peşe geliyor. 6 anket şirketinin ekim ve kasım aylarında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre AK Parti ile MHP'nin güç kaybettiği açık bir şekilde görülüyor.

6 anket şirketinden 'Bugün seçim olsa' anketi: HDP söylendiği gibi oy kaybetti mi?

Türkiye’de bir erken seçim gündemi ağırlık kazanırken kamuoyu araştırmaları da peş peşe geliyor. 6 anket şirketinin ekim ve kasım aylarında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre AK Parti ile MHP'nin güç kaybettiği açık bir şekilde görülürken HDP'nin tüm olumsuz politik gelişmelere rağmen pozisyonunu koruduğu dikkat çekiyor.

Yeniçağ yazarı Esfender Korkmaz, altı anket şirketi -ORC-Optimar-Piar-Ada-Avrasya-Saros’un, ekim ve kasım aylarında ''Yarın seçim olsa veya bu pazar seçim olsa oyunu kime verirsin?'' şeklinde yaptırdığı anketi köşesine taşıdı.

Bu anketler içinde AKP en yüksek oyu yüzde 40.5 oranıyla Optimar'ın anketinde, en düşük oyu ise yüzde 29.9 oranıyla Avrasya araştırmanın anketinde görünüyor.

CHP'nin en yüksek oyu ise yüzde 30.8 ile Avrasya'nın en düşük oyu ise 22.8 oranıyla Ada'nın anketinde görünüyor.

Korkmaz, iki aylık veriyi içeren altı anket sonuçlarının ortalamasını şöyle veriyor:

Altı Anket Şirketinden Seçim verileri

Bu verileri değerlendiren Korkmaz, Cumhur İttifakı’nın, Cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50+1'i sağlayamadığına dikkat çekiyor.

“Millet İttifakı ve destek veren HDP'nin; veya daha doğru bir tarifle Demokrasi ittifakının ortalama oy oranı da yüzde 46.3 tutuyor” diyen Korkmaz, “Ne var ki bugünkü başkanlık düzenine karşı olan Saadet Partisi'ni de katarsak Millet İttifakı'nın oyu daha fazla oluyor” vurgusu yapıyor. 

Yeni kurulacak partilere de dikkat çeken Esfender Korkmaz, iki olasılıktan bahsediyor:

“Birisi… Eğer Cumhurbaşkanı Anayasaya göre iki defa seçildiği için üçüncü defa aday olamaz ise yeni kurulacak partiler parlamenter sisteme geçiş pazarlığı yaparak ve AKP genel başkanlığı ve/veya Cumhurbaşkanlığı adaylığı için AKP ile anlaşabilirler. Şimdilik Cumhurbaşkanının tutumuna bakarsak bu seçenek zor bir seçenek olarak görünüyor.

İkincisi, yeni partilerin demokrasi ittifakına destek vermeleri ve hatta ortak Cumhurbaşkanı adayı çıkarmalarıdır.

Bir başka olasılık, MHP'nin ittifaktan ayrılmasıdır. Anketlere göre, AKP'den MHP'ye oy kayması var. Aslında AKP'nin ilk yıllarında, özellikle Türk-İslam Sentezi anlayışında olan MHP'lilerden AKP'ye oy kayması olmuştu. Şimdi tersi oluyor.”

 

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.