AB: Güvenli bölgeye yardımda bulunmayacağız

AB: Güvenli bölgeye yardımda bulunmayacağız

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'nin Rojava’da oluşturmak istediği güvenli bölgeye AB'nin mali yardım yapmayacağını yineledi.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler, Adalet ve Kalkınma komiteleri, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin durumunu görüşmek üzere ortak bir toplantı düzenledi.

Toplantıda AB Komisyonu adına konuşan Maciej Popowski, AB'nin, Türkiye'nin Rojava’da operasyon düzenlediği ve yerleşim birimi kurmak istediği bölgeye insani yardım yapmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Popowski, “AB, Türkiye'nin Suriye'de oluşturmak istediği yerleşim birimlerine yardım yapamaz. Suriyeli göçmenlerin ülkelerine geri dönüşü gönüllülük esasına dayanmalı” dedi.

Türkiye'nin düzenlediği operasyonunun ve Doğu Akdeniz'deki son gelişmelerin Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açtığını belirten Popowski, AB'nin operasyonla ilgili Türkiye'yi kınadığını hatırlattı.

"Hukuki Dayanağı Yok"

Popowski, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı AB liderlerine yönelik sert açıklamalarının da ilişkilerin gerginleşmesini artırdığını söyledi. AB temsilcisi, birliğin Türkiye'ye Suriyeli göçmenlerle ilgili söz verdiği mali yardımların yaklaşık tamamını ödediğini hatırlattı.

AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu temsilcisi Michael Koehler, AB'nin Türkiye'nin oluşturmak istediği güvenli bölgeye mali yardım yapmasının hukuki olarak da mümkün olmadığını söyledi.

Toplantıda söz alan Avrupalı parlamenterlerin önemli bir kısmı Türkiye'nin düzenlediği operasyonu kınayan ve Erdoğan'ın Suriye politikasını eleştiren konuşmalar yaptı.

Tartışmada söz alan parlamenterlerin bir bölümü, Suriyeli göçmenler konusunda, Türkiye'yi AB'ye şantaj yapmakla ve Suriyeli göçmenler için AB'nin yaptığı mali yardımları amacına uygun olarak kullanmamakla suçladı.