AB heyeti Ahmet Türk'ün misafiri oldu

AB heyeti Ahmet Türk'ün misafiri oldu

Mardin'e çeşitli temaslarda bulunmak üzere gelen AB heyeti, Mardin eski Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve beraberindeki heyet, Mardin'in Derik ilçesine bağlı Kasrı Kanco'da Ahmet Türk ile görüştü.

Berger ve Türk görüşme sonrası basına açıklamada bulundu.

“Buraya gelmekten büyük keyif duyduk. Görüşmede daha çok Kürdistan ve Irak konuları üzerinde durduk. Sayın Ahmet Türk’le de bu konuyla ilgili konuştuk. Avrupa Birliği olarak Irak’ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Ancak Erbil’in sorunları, Irak Anayasası çerçeversinde diyalog yoluyla çözülmelidir.”

Görüşmeyle ilgili Rûdaw’a açıklamada bulunan Ahmet Türk ise şu ifadelerde bulundu:

“Tartışmalarımız daha çok Güney Kürdistan referandumu üzerine oldu. Onlara da ‘Kürtler, kendi geleceklerine kendileri karar vermeli. Hiç kimsenin, Kürdistan’ın toprağı ve haklarına müdahale etmeye hakkı yok’ dedik. Kürt halkı ne zaman hedefine ulaşmak istese komşu devletlerle Ortadoğu’daki devletlerin çoğu bunun karşısında duruyor. Bu tutumlar demokratik değildir. Ülkelerin topraklarını bölmüyorlar ama insanları bölüyorlar.”

Dün Mardin’i ziyaret eden AB heyetinde; AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB Delegasyonunda İşbirliği Bölümü Başkanı Büyükelçi Simona Gatti, Avusturya Büyükelçisi Ulrike Tilly, Polonya Büyükelçisi Maciej Lang, Estonya Büyükelçisi Marin Mottus, Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ve Müsteşar Ralf Reusch, Litvanya Büyükelçisi Audrius Bruzga, Bulgaristan Büyükelçisi Nadezhda Neynsky, Hırvatistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ivan Picukaric, Fransa Elçiliğinden Başkâtip Elsa Jouanolou, Hollanda Büyükelçiliğinden İkinci Kâtip Cees van Beek, İngiltere Elçiliğinden İnsani Yardım ve Göç Sorumlusu Alex Ballinger yer aldı.