ABD askerleri Til Temir'e konuşlanıyor

Haseke vilayeti kırsalında bulunan Til Temir beldesinin doğu girişi yakınlarında, üstünde ABD bayrağı dalgalanan bir askeri araç durdu, araçtan iki asker indi ve yolda kendilerini selamlayan kişilere ve araç sahiplerine el sallayarak karşılık verdiler. Beldedeki ana meydanda ikinci bir ABD askeri aracı durdu, araçtaki askerler bölge sakinleriyle konuştu, bölgenin kuzeybatı kırsalına yönelik Türkiye'nin saldırılarının ve bombalamaların devam ettiği bir dönemde insanlara sivil hayatın nasıl geçtiğini sordular. Aynı şekilde günlerdir çatışmalara sahne olan bölgelere gittiler ve yanlarına koşarak gelen çocuklara şeker dağıttılar.

ABD askerleri Til Temir'e konuşlanıyor

Beldenin batısına yüz metre uzaklıkta bir Rus askeri konvoyu durdu. Konvoy, Rus bayraklarının dalgalandığı onlarca zırhlı personel taşıyıcıdan oluşuyordu. Askeri üniformalı ve hafif silah taşıyan Rus askerler, yılbaşından bu yana en şiddetli Türk saldırılarına sahne olan Rakka kırsalının kuzeyindeki Ayn İsa beldesinden o gün gelen insan kafilesini güvenlik kontrolünden geçiriyordu.

Bölge sakinlerinin aktardığına göre, Til Temir’in iki kilometre kuzeyindeki inek çiftliği yakınlarında, Rus güçlerinin bu karmaşık bölgede hareket noktası olarak kullandığı askeri üs binasının birkaç metre uzağına roket mermisi düştü. Saldırı sonucu can kaybı veya maddi hasar olmadığı bildirildi.

Fırat’ın doğusundaki Özerk Yönetim Yürütme Kurulu Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, bir buçuk yıl önce Rus güçlerinden, Barış Pınarı Harekatı bölgelerinin genişlemesini önlemek amacıyla Türkiye’nin Ekim 2019’daki geniş çaplı saldırısını durdurmasını talep ettiklerini ancak Moskova’nın amaçlarının aşamalı bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. Kurd “(Rusya) idari, askeri ve ekonomik kontrolünü genişletmek ve petrol kaynakları üzerinde hakimiyet kurmak için bölgedeki rolünü ve etkisini artırmaya çalışıyor. Uluslararası Koalisyon ve Washington’un varlığına son vermek istiyor. Bölgelerimizi, uluslararası ve bölgesel tasfiye hesaplarını yaptığı bir yere çevirdi” ifadesini kullandı.

İdari açıdan Haseke vilayetine bağlı olan Til Temir beldesi, Türk ordusu ve desteklediği Suriyeli grupların top atışlarıyla düzenlediği şiddetli saldırılara tanık oldu. Bu saldırılarda Til Temir’in kuzeyindeki Derdare, Tel Cuma, Ummu’l Keyf ve Tel Tavil köyleri hedef alındı.  

Çiya Kurd, Moskova’nın hamlelerinin amacının, Şam hükümetinin Suriye topraklarının geri kalanında hakimiyetini genişletmek olduğunu belirterek, “Rusya, ateşkes anlaşmasına uyması için Türkiye’ye baskı uygulama sorumluluğunu yerine getirmeli” dedi.

Türkiye’yi, Rusya’nın rolüne ‘saygısızlık’ etmek ve Rus güçlerin bulunduğu askeri mevzileri bombalamakla suçlayan Kurd, “Moskova’dan beklenen, Ankara konusunda kararlı bir duruş sergilemesidir. Herhangi bir taraf ile halkımıza soykırım pahasına anlaşmanın olmasını veya başka yerler için bölgelerimizin aleyhine sözleşmeler yapılmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.

Suriye Demokratik Güçleri’nden (DSG) üst düzey bir askeri yetkili, ABD güçlerinin Deyrizor’da üs olarak da kullandığı El-Ömer petrol sahasında ABD’li yetkililer ile toplantı düzenlediklerini aktardı. DSG’li yetkili, Türk ordusunun ve desteklediği Suriyeli grupların Til Temir ve Ayn İsa beldelerinde ilerlemeyeceği konusunda ABD’li yetkililerden güvence aldıklarını söyledi. DSG’li yetkilinin aktardığına göre, toplantıda Türkiye’nin gerilimi tırmandırması ve Ankara’nın çizilen sınır ve temas hatlarına uyması ve bunları aşmamasının gerekliliği ele alındı.

Haseke’ye bağlı Til Temir ile Rakka’ya bağlı Ayn İsa’ya askeri operasyon düzenlenme ihtimalinin olup olmadığı sorusunu yanıtlayan DSG’li yetkili, Washington, Moskova, Ankara ve Ankara’ya bağlı Suriyeli yerel gruplar arasında daha önce anlaşmaya varılan temas hatları bulunduğunu söyledi. Yetkili, “Tüm gruplar, uluslararası M4 karayolunu kontrol etmek için çabalıyor ve gerginliği tırmandırıyor. ABD’nin verdiği güvencelerle birlikte Türkiye ve Rusya ikili anlaşmalara bağlı kalacak” dedi.

ABD, Kürt ve Arap savaşçılardan oluşan ve Til Temir’in merkezi ile güney ve doğu kesimlerini kontrol eden DSG’yi destekliyor. Türkiye ise Suriyeli silahlı grupların, kontrol altında tuttukları Rasulayn’dan Til Temir’in kuzey ve batı kırsalına doğru genişlemelerine destek veriyor.

Rus askeri polisler ile hükümet güçleri de Zergan bölgesi ile Ebu Raseyn’den başlayarak kuzeyde Türkiye sınırına kadar uzanan bölgedeki temas hatlarında konuşlanıyor. Bu güçler aynı zamanda bölgenin batı tarafındaki köylerden Derdare, Kabru’s Sağir, Şeyh el-Ali, Muslata, El-Abbuş ve Babu’l Hayr’ın batısından M4 üzerinde yer alan Ummu’l Hayr ve El-Aliye köylerinin son noktasına kadar uzanan bölgede varlık gösteriyorlar.

Sahadaki güçlerin askeri alarm durumuna geçmesi nedeniyle söz konusu bölgede tansiyon oldukça yüksek. Bu karmaşık bölge artık Suriye çatışma haritasında hassas bir konuma sahip. Zira bu bölgenin üzerinde Rusya, Türkiye ve ABD ile bu ülkelerin desteklediği yerel güçlerin üç nüfuz bölgesi bulunuyor. Til Temir’deki güç dengelerinde yeni bir değişiklik beklenirken, Türk ordusu ve desteklediği Suriyeli grupların sahada yaptıkları hazırlıklar bu değişikliğin yönünü tayin etme noktasında belirleyici olabilir.

 
/ Şarku’l Avsat