ABD Dışişleri Yetkilisi: YPG ile ilişkimiz taktiksel

Washington'daki bir panelde konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bakan Yardımcısı Vekili Jonathan Cohen, Musul operasyonundan sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Bağdat ile birlikte PKK'yi Şengal'den çıkarma konusundaki özenin artacağını dile getirdi ve, Suriye'de ABD-YPG ilişkisini de 'geçici, taktiksel ve transaksiyonel' olarak niteledi.

ABD Dışişleri Yetkilisi: YPG ile ilişkimiz taktiksel

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bakan Yardımcısı Vekili Jonathan Cohen, Washington'daki düşünce kuruluşlarından biri olan Ortadoğu Enstitüsü'nün düzenlediği 'ABD-Türkiye İlişkilerindeki Gerilimler' başlıklı panelde konuştu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Savaş ortamının getirdiği şartlardan dolayı YPG ile bir ilişkimiz söz konusudur. Çünkü Suriye’deki Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Rakka’nın kurtarılmasında önemli bir role sahip. YPG’yle ilişkimiz geçici ve taktikseldir” ifadelerini kullandı.

Cohen "Musul (operasyonu) bittiğinde bizimle birlikte hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) hem de Bağdat yönetiminin, PKK'yi Şengal'den çıkarma çabaları konusundaki özeninin arttığına şahit olacaksınız. Bu ister gönüllü şekilde, ister başka türlü olsun" dedi.

Cohen, Türkiye, ABD, Irak hükümeti ve Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP)'nin PKK'yi Şengal'den çıkarma konusundaki bağlılığını sürdürdüğünü vurguladı.

Ancak Cohen 'KBY ve Irak hükümetinin şu anda 'IŞİD'e karşı yapılan Musul operasyonunun son aşamaları ile derinden meşgul olduğunun' altını çizdi.