ABD heyeti Kürtler arası diyalog için Rojava’da

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Joey Hood başkanlığında üst düzey bir heyetin Kürt taraflar arasındaki diyalog süreci kapsamında Kamışlo’ya gittiği öğrenildi. Heyetin ENSK ve PYNK yetkilileri ile görüşmesi bekleniyor.

ABD heyeti Kürtler arası diyalog için Rojava’da

ABD Dışişleri Bakanı'nın Yakındoğu İşleri'nden Sorumlu Yardımcısı Joey Hood başkanlığında bir heyet Rojava’ya geçti.

Edinilen bilgilere göre dün Kamışlo’ya gelen ABD heyeti, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve ENKS ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecek.

Heyetin taraflar arasındaki diyalog sürecini takip edeceği ve ayrıca Rakka ile Deyrezor sivil meclisleri ile de birer görüşme gerçekleştireceği öğrenildi.

ABD ve Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin gözetiminde ENKS ve PYNK arasında Nisan 2020'de görüşmeler başlamıştı.

Kürdistan Bölgesi hükumeti ve Fransa da destek verdiği müzakarelerde 16 Haziran 2020'de taraflar arasında siyasi görüş birliği ve uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.

Açıklamada, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı William Roebuck da hazır bulunmuştu.

Bunun sonucunda Ekim 2014 tarihli Duhok Anlaşması’nın bu uzlaşıya temel alınmasında karar kılındı. Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar verdi ancak 2020 sonlarında Kürtler arası diyalog durduruldu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı David Brownstein, ENKS yetkilileri ile online bir toplantıda bir araya gelmiş ve konu takrar gündeme gelmişti.

(Kaynak:Rudaw)