ABD: İran, artık Rusya'nın en büyük askeri destekçisi

ABD, Rusya ve İran arasındaki ilişkinin "kapsamlı bir savunma ortaklığına dönüştüğünü" ifade etti.

ABD: İran, artık Rusya'nın en büyük askeri destekçisi

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "Rusya'nın görünmemiş seviyede bir askeri destek" sağladığını belirtirken, Washington'un iki ülkenin ortak silahlı dron üretme planı yaptığına dair raporlar gördüğünü ifade etti. 

İran ve Rusya arasında artan işbirliği, Ukrayna'nın Tahran'ı Rus ordusuna SİHA sağlamakla suçlamasının ardından gündeme gelmişti. İran ilk başta iddiaları reddederken, daha sonra "işgalden önce" Rusya'ya dron verildiğini belirtmişti.

Yaptığı açıklamada "İran'ın Rusya'nın en büyük askeri destekçilerinden bir haline geldiğini" söyleyen Kirby, "Rusya, İran yapımı dronları Ukrayna'nın enerji altyapısını vurmak için kullanıyor. İran'ın yaptıkları sebebiyle bugün Ukrayna'da insanlar ölüyor" dedi. Rusya'nın Ukrayna'nın sivil altyapısına yaptığı saldırılar sonucunda birçok şehirde elektrik, su ve ısınma konusunda sorunlar yaşanıyor.

"Rusya, İran'la silah geliştirme ve eğitim konusunda işbirliği yapmak istiyor" diyen Kirby, ABD'nin Rusya'nın İran'a helikopter ve hava savunma sistemleri gibi "ileri askeri teçhizat" sağlayacağından endişe duyduğunu ifade etti.

Avustralya, üç İran vatandaşı ve bir İran şirketini Rusya'ya dron sağladıkları için yaptırım listesine aldığını duyurdu.