ABD, IŞİD sonrası Rakka'da planını belirledi.

ABD, IŞİD sonrası Rakka'da planını belirledi.

ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon Gücü, başta Rakka olmak üzere Suriye’de IŞİD’den kurtarılan bölgelerde güvenliği sağlaması için8 Bin 500 kişiye özel eğitim verildiğini açıkladı.

Uluslararası Koalisyon’da görevli Tuğgeneral Dave Andersson, ABD liderliğindeki koalisyonun Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) 8 Bin 500 üzerinde üyesine eğitim verdiğini ve 40 Bin’den fazla SDG savaşçısı için ekipman sağladığını söyledi.

ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon, Rakka’da IŞİD’e karşı savaş devam ederken, IŞİD sonrası Rakka’yı planlamaya başladı. Uluslararası Koalisyon güçlerinin planlamasına göre Rakka’nın IŞİD’den kurtarılmasının ardından şehri korumak ve düzenin sağlanması için bir iç güvenlik teşkilatının kurulması düşünülüyor.

Bu planlama doğrultusunda 8 Bin 500 Suriye Demokratik Güçleri savaşçısından oluşan iç güvenlik ekibine eğitim verildiğini ve bu güçlerin Rakka’nın güvenliğinden sorumlu olacaklarını belirten Amerikalı Tuğgeneral Anderson, ilk adımları atılan bu oluşumun Rakka’da polis ve güvenlik gücü olarak çalışacağını söyledi.

Rakka Kent Konseyine bağlı olarak faaliyetlerini yürüteceği belirtilen iç güvenlik gücü oluşturma fikrinin Suriye Demokratik Güçleri yetkililerinden geldiğini belirten Tuğgneral Dave Anderson, "SDF'den gelen harika bir düşünce ve biz onlara Rakka İç Güvenlik Gücü olarak bilinen şey için eğitim ve hazırlık çalışmalarında yardımcı olacağız" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümeti yetkililerinin BD tarafından Suriye Demokratik Güçlerine verilen silahların geri alınmayacağına yönelik tespitler ilgili de görüşlerini açıklayan Anderson, SDG’nin güvenilir bir güç olduğunu söyledi.

Suriye Demokratik Güçlerinde her türlü desteği sunmaya devam edeceklerini açıklayan Amerikalı General, "Önemli olan şimdilik, savaşçıların görevlerini yerine getirmelerini sağlamaktır. SDF olağanüstü bir iş çıkardı. "dedi.