ABD özel temsilcisi: Irak Kürtleri sayesinde Kobani'deki savaşçılarla ilişkiye geçebildik

ABD özel temsilcisi: Irak Kürtleri sayesinde Kobani'deki savaşçılarla ilişkiye geçebildik

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun ABD özel temsilcisi Brett McGurk, Irak Kürtleri sayesinde koalisyon güçleri ile Suriye'deki Kürtler arasında temas sağlandığını söyledi. 

McGurk “Aslında o zaman Kobani'deki Kürt savaşçılarla tam olarak ilişkiye geçmemizi, Irak'taki bazı Kürt dostlarımız sağladı. Ve bu ilişki aracılığıyla onlara askeri yardımda bulunduk. Sonrasında, Peşmergelerin Kobani'ye geçmesine olanak sağlayacak koridor açmak için Türkiye ile de yakinen çalıştık. Ben o dönem Ankara'daydım. Tarihi bir andı, ve Kobani'deki işbirliği sonucu 6,000 IŞİD savaşçısını öldürdük. İlk kez yenilgiye uğradılar. Bu gerçekten bir dönüm noktasıydı." dedi.

"Şayet Kobani düşseydi, tüm sınır boyu IŞİD denetimine girmiş olacaktı. Dolayısıyla, savaştan sonra Kobanili savaşçılarla görüşerek, başka bölgelerde IŞİD'e karşı nasıl mücadele edebileceğimizi konuştuk. Arapları da gücümüze katmalıydık. Böylece, mümkün olduğunca fazla halkı -Kürt, Arap, Hristiyan, Süryani, hepsi- bir araya getirecek bir şemsiyeye sahip olmamız gerekiyordu. Bunlar ayrı birimler halinde değil, daha etkili bir güç olması için uyum içinde bir arada çalışmaları gerekiyordu. Sonuç olarak, 2015 yılında General Thomas'ın da katkısıyla Suriye Demokratik Güçleri ortaya çıktı.