ABD, Rojava’yı muaf tutmuştu: Özerk Yönetim’den yeni adım

Rojava Özerk Yönetimi, ABD’nin yaptırımlardan muafiyet kararı sonrası Yatırım Yasası hazırlayacak.

ABD, Rojava’yı muaf tutmuştu: Özerk Yönetim’den yeni adım

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Büyükelçi Victoria Nuland, 12 Mayısta Fas'ın Marakeş kentinde 76 devlet ve uluslararası kurumun temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun bakanlar toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki bölgelerde, yabancı firmaların yatırımlarını yaptırımlardan muaf tutacak bir muafiyet lisansı çıkaracaklarını duyurmuştu. 

ABD’li yetkililer, lisansın yalnızca tarım ve inşaat sektörlerini kapsayacağını, petrolü kapsamayacağını bildirmişti.

Rojava Özerk Yönetimi ise ABD’nin bu kararı sonrası Yatırım Yasası’nın hazırlanması için bir komite kurulmasına kararlaştırdı.

Rojava Tarım ve Çiftçilik Birimi Eş Başkanı Selman Barudo, Rûdaw’a yaptığı açıklamada komitenin kurulduğunu teyit ederek konuya ilişkin bilgi verdi.

Barudo, “ABD’nin bölgemizi yaptırımlardan muaf tutması, biz Özerk Yönetim ve halkımız için çok büyük bir fırsat. Yatırım Yasası’nın bir taslağının yazılması için komite kurduk” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı yazar Dr. Zara Salih de konuya ilişkin Rûdaw’a verdiği bilgide yatırım kararının geçerli olması için ABD'nin Rojava Özerk Yönetimi’nden bazı adımları atmasını gerektiğini belirtti.

Rojavalı ekonomist ve araştırmacılar, ABD'nin Rojava’da yabancı firmaların yatırımlarını yaptırımlardan muaf tutacak olan kararının bölgeye “olumlu” yansımaları olacağınıbelirtmişti. 

Suriyeli uzmanlar ise, bu kararın ‘ülke için bölünme’ olacağını görüşünü dile getirmişti.