ABD'den açıklama "Suriye'den çekilmeyeceğiz diplomatik ve askeri varlığımızı sürdürmemiz önemli"

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye'de yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yaptı.

ABD'den açıklama "Suriye'den çekilmeyeceğiz diplomatik ve askeri varlığımızı sürdürmemiz önemli"

Türkiye'deki MGK toplantısının ardından gözler ABD'ye çevrilmişken beklenen kritik açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, net yanıt verdi. Tillerson yaptığı açıklamada, "Diplomatik ve askeri varlığımızı sürdürmemiz önemli" dedi ve ekledi: 

"Suriye'de IŞİD tamamen yok edilene ve yenilgiye uğratılıncaya kadar askeri varlığımızı sürdüreceğiz. 2011'de Irak'ta yaptığımız hatayı yapıp IŞİD ya da başka terör örgütlerinin hayat bulmasına izin vermeyeceğiz."

IŞİD’in Suriye'de yeniden çıkmamasına odaklanılması gerektiğinin altını çizen Tillerson, "ABD askerinin çekilmesi Esad'ın işine yarar" diye konuştu.

ABD'nin Suriye'deki varlığının amacının IŞİD'in yeniden yükselişini engellemek olduğunu söyleyen ABD'li bakan, Esad'ın gitmesi gerektiğini savundu. Tillerson, Esad sonrası dönem için de hazırlık yapılmasını talep etti.

Tillerson'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"ABD kimyasal silah tehditlerini ciddiye alıyor ve hesap verebilirlik ve Esad rejiminin saldırılarının kurbanları için adalet aramaya devam edeceğiz. Esad kendi halkına gaz attı, tüm köyleri ve şehir mahallelerini bombaladı. Defalarca barışçıl yolların çözümüne zarar verdi. ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı IŞİD'in dönmesini engelleyemeye dönük olarak sürecek. Suriye’de 2011’de Irak’ta yaptığımız hatayı yapamayız. 2011’de ABD’nin Irak’tan zamansız çekilmesi El Kaide’ye güvenli sığınak sağladı ve doğan boşluk IŞİD'in doğmasına neden oldu. Tarihin kendisini Suriye’de tekrar etmesine izin veremeyiz. İstikrarlı, birleşik ve bağımsız bir Suriye için Cenevre sürecinde Esad sonrası liderliğin oluşturulması şart."