ABD'den Fransa'da Suriye konulu görüşme

ABD'den Fransa'da Suriye konulu görüşme

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye meselesi ve IŞİD’in yenilgisini kalıcılaştırma adına, Fransa’nın başkenti Paris’te Uluslararası Koalisyon’a bağlı bir grup siyasi yönetici ile bir araya geldi.

Jeffrey, yardımcısı William Roebuck, Terörle Mücadele Koordinatörü Birinci Yardımcısı Alina Romanowski ve Yakındoğu İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yardımcısı Joel Rayburn, Fransa’nın başkenti Paris’i ziyaret etti.

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) kapsayan Uluslararası Koalisyon’a bağlı küçük bir grup, siyasi yöneticiler düzeyinde toplandı.

Katılımcılar, IŞİD’in ve küresel ağlarının uğradığı yenilginin kalıcı hale gelmesi için gereken adımları görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Uluslararası Koalisyon’un, IŞİD’in hezimete uğratılmasına ve egemenliği altındaki toprakların kurtarılmasına rağmen hem yüksek siyasi düzeyde hem de çalışma grubu düzeyinde düzenli toplantılara devam ettiği belirtildi. Önceki toplantının, ABD’nin başkenti Washington’da bakanlar düzeyinde gerçekleştirildiği bilgisi verildi.

Açıklamada, Temsilci Jeffrey’in yardımcısı William Roebuck ile birlikte 26-28 Haziran tarihleri arasında Belçika’nın başkenti Brüksel’e gideceği belirtildi.

IŞİD’le mücadele eden Uluslararası Koalisyon’a üye ülkelerin savuma bakanlarının katıldığı toplantıda ABD’yi Savunma Bakan Vekili Mark Esper temsil edecek. İstikrarı sağlamak için ek yardıma ihtiyaç duyulması da dahil olmak üzere Suriye ve Irak'taki durumu görüşmek üzere üst düzey AB yetkilileriyle ayrı ayrı toplantılar yapacaklar.

Jeffrey, Brüksel’den sonra, 29 Haziran- 2 Temmuz tarihlerinde Ortadoğu’yu ziyaret edecek. ABD'nin Suriye özel temsilcisi, Ürdün’ün başkenti Amman’da Dışişleri Bakanı Eymen El Safedi ve diğer Ürdünlü yetkililerle Suriye’de güvenlik ve istikrarı güçlendirmeye devam eden çabaları ele alacak.

Jeffrey, 2 Temmuz’da Herzliya Konferansı’na katılmak üzere İsrail’e gidecek. Jeffery’nin konferansta Suriye hakkında bir konuşma yapması bekleniyor. Ardından Almanya’nın başkenti Berlin’e geçecek olan James Jeffrey, 3-5 Temmuz tarihleri arasında Suriyeli ortaklar ve Alman üst düzey yetkililer ile Suriye’nin kuzeyindeki durum ve DAİŞ’in hezimetini kalıcı hale getirmek ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca Suriye savaşına çözüm bulma çabaları hakkında toplantılar gerçekleştirecek.