ABD'den İran destekli gruplara sert uyarı

ABD'den İran destekli gruplara sert uyarı

ABD ordusu yaptığı bir açıklama ile Suriye’de bulunan İran destekli gruplara göz dağı verdi.

ABD Ordusu Sözcüsü Albay Ryan Dillon tarafından yapılan açıklamada Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan ve ABD tarafından desteklenen grupların güvenliği açısından İran destekli grupların faaliyetlerinin gözlem altında tutulduğu kaydedildi. Suriye’deki İran destekli grupların IŞİD ile savaşa giden koalisyon birliklerine yönelik bir tehdit olarak görüldüğünü belirten ABD sözcüsü Albay Dillon, ABD’nin Suriye'nin güneyindeki "muharebe gücünü" güçlendirdiğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı destekleyen tüm İran destekli gruplara yapılan uyarı, bölgede oluşturulmaya çalışılan ‘’İran Koridoruna’’ ABD’den gelen ilk resmi tepki oldu. ABD Ordusu sözcüsü Albay Ryan Dillon, İran destekli güçlere atıfta bulunarak "varlığımızı ve alandaki gücümüzü arttırdık. Rejim yanlısı güçler tarafından sunulan herhangi bir tehdit için hazırlandık" dedi. İran destekli rejim yanlısı grupların bir araya toplanmasını ABD yönetimi ve ordusunun bir tehdit olarak değerlendireceğini belirten ABD Ordu Sözcüsü Dillon sert tedbirler almak durumunda kalacaklarını ifade etti.

Hafta başında ABD hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin güneydoğusunda bulunan Badia’da İran destekli silahlı grupların ABD tarafından desteklenen Maghawir Al-Thrwa adlı gruba doğru ilerlemesi üzerine jetler aracılığıyla yaklaşık 90.000 broşür dağıtılmıştı. Dağıtılan broşürlerde Maghawir Al-Thrwa grubuna yönelik herhangi bir hareketin düşman amaç olarak görüleceği ve bu grubu savunmak adına güç kullanılacağı belirtilmişti.

Suriye çölünün Badia olarak bilinen güneydoğu bölgesi, İran destekli Şii silahlı grupların toplanma merkezi konumuna geldi.  Bölgenin Şam-Bağdat karayolu üzerinde bulunması, aynı zamanda İran destekli grupların Irak ile Suriye arasında karayolu yolunun açılması anlamına da gelmekte.