ABD’den Türkiye’ye çok sert mesajlar

ABD, TSK’nın Batı Kürdistan'ın Afrin bölgesinde gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin açıklamalarına devam ediyor.

ABD’den Türkiye’ye çok sert mesajlar

ABD, TSK’nın Batı Kürdistan'ın Afrin bölgesinde gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin açıklamalarına devam ediyor.

CNN İnternational’a konuşan ABD yetkilileri, Türkiye’nin Afrin harekatının “IŞİD’i hedef alan ABD destekli kara operasyonlarını durmaya yakın bir noktaya getirdiğini, bunun sonucunda terör örgütüne karşı yürütülen askeri harekatın riske girdiğini” öne sürdüler.

Haberde, “ABD yetkilileri, ABD öncülüğündeki koalisyon, IŞİD’i hava baskınlarıyla hedef almaya devam ettiğine işaret ederken IŞİD’e karşı kara operasyonlarının çoğunun durması, bölgede son dönemde IŞİD’e karşı elde edilen kazanımları baltalama riskini taşıyor, bu da Trump Yönetimi’nin en büyük başarılarından birini tehlike sokabilir” yorumu yapılıyor.

“DSG’NİN BAZI KÜRT KOMUTANLARI AFRİN’E GİTTİ”

ABD desteğindeki uluslararası koalisyondan bir yetkilinin, “ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin üyesi Kürtlerin küçük bir sayısının Afrin’e gitmek üzere Fırat Nehri Vadisi ortasında IŞİD’e karşı sürdürülen operasyonlardan ayrıldıklarını, bunların arasında bazı Kürt komutanlarının bulunduğunu” söylediği aktarıldı.

“Söz konusu bölgedeki ABD destekli güçlerin yüzde 80’ı Arap olsa da liderlerinin çoğunun Kürtlerden oluştuğu” da belirtildiği haberde, koalisyon yetkilisine atfen de Afrin’e gitmek üzere ayrılan “Kürt savaşçılarının yanlarında koalisyonun IŞİD ile savaş için kendilerine sağladığı, hiç bir silah ve ekipmanı almadığı” kaydedildi.

PENTAGON SÖZCÜSÜNÜN AÇIKLAMASI: UYARMAYA DEVAM EDİYORUZ

“Trump Yönetimi’nin Suriye Demokratik Güçleri’nin Kürt unsurlarına silah ve ekipmanı sağlama kararı, bu Kürt gruplarını PKK’ye bağlantılı olarak gören Türkiye tarafından ağır biçimde eleştirildi” denilen haberde, Türkiye’nin Afrin harekatına ilişkin olarak Pentagon Sözcüsü Eric Pahon’un CNN İnternational’a yaptığı açıklamalara da yer verildi.

Eric Pahon, DSG’nın bazı unsurlarının Fırat Nehri Vadisi’nin ortasından ayrıldıklarının farkında olduklarını belirtirken, “dikkatlerinin başka yöne çekilmesinin IŞID’i yenilgiye uğratma çabası için olası maliyeti konusunda uyarmaya devam ettiklerini” de söyledi. Pahon, şöyle devam etti:

“Suriye Demokratik Güçleri, koalisyondan desteğini, bunu Türkiye veya koalisyonun herhangi diğer müttefikine karşı kullanılmayacağı güvencesiyle kabul etti. Suriye Demokratik Güçleri liderliği kısa bir süre önce bu taahhüdü teyit etti.”

Haberde, Irak ve Suriye’deki askeri operasyonlardan sorumlu ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel’in Salı günü Kongre’deki konuşmasına değinildi.

Votel’in DSG’yi “Suriye’de sahada IŞİD’e karşı en etkin güç olduğunu” ifade ettiğine dikkat çeken CNN İnt, Votel’in Türkiye’nin PKK ile ilgili endişelerini, “kabul etmekle Türk ordusunun Afrin’deki faaliyetlerinin ABD’nin IŞİD’e karşı çabalarını olumsuz etkilediği yönündeki kaygıları” dile getirdiğini de aktardı.