ABD'den Türkiye'ye Rusya yaptırımları için uyarı ziyareti

ABD Hazine Bakanlığı'nın üst düzey bir yaptırım yetkilisi, önümüzdeki hafta, Türkiye ve Ortadoğu'ya yapacağı ziyarette, ülkeleri ve şirketleri, ABD kısıtlamalarına tabi olan kuruluşlarla iş yapmaları halinde ABD pazarına erişimlerini kaybedebilecekleri konusunda uyaracak

ABD'den Türkiye'ye Rusya yaptırımları için uyarı ziyareti

ABD’nin Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, 29 Ocak - 3 Şubat tarihleri arasında Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'ye seyahat edecek. Nelson Washington'ın kararlı bir şekilde yaptırımları sürdüreceğini yinelemek için hükümet yetkilileri, iş dünyası ve finans kurumlarıyla görüşecek.

Bir Hazine Sözcüsü de Reuters'e yaptığı açıklamada, "Müsamahakar yargı bölgelerinde faaliyet gösteren bireyler ve kurumlar, yaptırım uygulanan kuruluşlarla iş yapmaları veya uygun durum tespiti yapmamaları nedeniyle potansiyel olarak ABD pazarlarına erişimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır" dedi.

Nelson ziyaretlerinde, Hazine'nin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlardan ve ihracat kontrollerinden kaçınma çabalarını bastırma girişimlerini, İran'ın bölgedeki “istikrarsızlaştırıcı” faaliyetini, ekonomik büyümeyi baltalayan yasadışı finans risklerini ve yabancı yatırımları görüşecek.

Washington'un Rusya'ya yönelik ABD kısıtlamalarının uygulanmasını sağlamak için Ankara'ya baskısını artırdığı geçen yıl, Hazine ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan bir dizi uyarının ardından, üst düzey bir Hazine yetkilisi yaptırımları görüşmek üzere Türkiye'de olacak.

Uyarıda bulunacak

Nelson, 2-3 Şubat tarihlerinde Türkiye'nin başkenti Ankara'yı ve finans merkezi İstanbul'u ziyaret edecek. Sözcü, Nelson’ın işletmeleri ve bankaları, nihayetinde Rusya ordusu tarafından kullanılabilecek potansiyel çift kullanımlı teknoloji transferleriyle ilgili işlemlerden kaçınmaları gerektiği konusunda uyaracağını söyledi.

Washington ve müttefikleri, binlerce kişiyi öldüren ve yaralayan ve Ukrayna şehirlerini enkaza çeviren işgalden bu yana Moskova'yı hedef alan çeşitli yaptırımlar uyguladı.

Türkiye, Rusya'nın Ukrayna işgalini kınadı ve Ukrayna'ya silahlı insansız hava araçları gönderdi. Aynı zamanda, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına da karşı çıktı ve hem Moskova hem de Kiev ile yakın bağları var.

Türkiye Rusya ile ticaret ve turizmi de canlandırdı. Bazı Türk firmaları yaptırımlar nedeniyle geri çekilen Batılı ortaklardan Rus varlıkları satın aldı veya almaya çalışırken, diğerleri ülkede büyük varlıkları elinde tutuyor.

Ancak Ankara, Rusya’ya uluslararası yaptırımların etrafından dolaşılmayacağına dair söz verdi.

ABD İran konusunda da endişeli

Washington, Türkiye’nin, İran'a yönelik yaptırımlardan kaçınma konusunda da endişeli. ABD geçen ay iş insanı Sıtki Ayan ve şirketlerin İran Devrim Muhafızları adına petrol satışları yapmak ve kara para aklamak yönünde suçlayarak yaptırımlar uygulamıştı.

Sözcü ayrıca; Nelson'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ndeyken, "yaptırımlara zayıf uyum" konusuna dikkat çekeceğini söyledi.

Washington daha önce Birleşik Arap Emirlikleri merkezli şirketlere İran'la ilgili yaptırımların delinmesi nedeniyle bir dizi yaptırım uyguladı ve son olarak Ukrayna'da savaşan Rus paralı asker şirketi Wagner’e verdiğ destek nedeniyle BAE merkezli bir havacılık firmasına yaptırım uygulama kararı aldı.