ABD'den uyarı: Kürdistan ve Irak’ta bir şey olursa İran sorumlu

İran’ın Irak’taki pozisyonuna ilişkin ABD’den bir uyarı daha geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Her türlü eylemden Tahran yönetimi sorumludur” dedi.

ABD'den uyarı: Kürdistan ve Irak’ta bir şey olursa İran sorumlu

İran’ın Irak’taki pozisyonuna ilişkin ABD’den bir uyarı daha geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Her türlü eylemden Tahran yönetimi sorumludur” dedi.

Beyaz Saray yönetimi, Kürdistan ve Irak’ta son günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle Tahran’a uyarıda bulundu.

İran’ın Irak’taki faaliyetleri hakkında uyarılarda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, “Irak’ta Amerikan çıkarlarına karşı sergilenecek her türlü eylemden Tahran yönetimi sorumludur” dedi.

Washington’da düzenlediği basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, geçtiğimiz günlerde ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne Katyuşa füzeleriyle saldırılmasına değinerek, Basra’daki konsolosluk binalarının ve Erbil’in Koye ilçesindeki HDK ve KDP-İ kamplarının bombalandığını hatırlattı.

İran’ın milisleri vasıtasıyla bölgenin güvenliğini sarsmak istediğini kaydeden Nauert, “Irak’ta hayatını kaybedecek her ABD’liden Tahran’ı sorumlu tutarız. İran bölgenin istikrarını bozacak eylemlerden uzak durmalı” ifadelerini kullandı.

ABD: İran'ın Irak'taki destekçileri Tahran'dan gelen silahları kullanıyor

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen Filistin konulu Ortadoğu toplantısında, Filistin konusunda konuşmayı reddederek İran'a yönelik açıklamalarda bulundu.

İran'ın son günlerde Kürdistan’a füze saldırısı yaptığını ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Haley, İran'ın müdahalesinin BM Güvenlik Konseyinin dikkatinde olması gerektiğini söyledi.

İran'ın Irak'ı kendisine bağımlı hale getirmeye ve zayıflatmaya çalıştığını da vurgulayan Haley, "İran, zayıflamış bir Irak'ı kullanarak terör faaliyetlerini sürdürmeyi planlıyor." ifadesini kullandı.

"İran'ın Irak'taki destekçileri Tahran'dan gelen silahları kullanıyor" diyen Haley, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ortadoğu'da çatışmaya ve istikrarsızlığa yol açan bir ülke var ve bu İsrail değil, İran. İran'ın Irak'taki hedefi; burada Tahran'dan Akdeniz'e gelecek silah ve askerler için kendi kontrolünde bir merkez kurmak. İran son aylarda agresifliğini artırdı. İran'ın Irak'taki destekçileri açıkça eğitim alıyor, Tahran'dan gelen silahları kullanıyor. İran rejiminin bu destekçilere son günlerde balistik füze desteği yaptığı da gelen haberler arasında."