ABD'li diplomattan Türkiye'ye üstü kapalı YPG'ye dokunma mesajı

ABD'li diplomattan Türkiye'ye üstü kapalı YPG'ye dokunma mesajı

Ahmet FAİK/KRD NEWS Haber merkezi 

Amerikanin Isid'le mücadele özel temsilcisi Breet McGurk, Lübnanlı gazeteci Kenan Moussa'ya verdiği röportajda Işid'le mücadele, Işid'le mücadelede Kürtlerin rolü ve Türkiye ile Kürt oluşumları üzerine özel bir röportaj gerçekleştirdi. 

Röportajında Isid'in Rakka'da beklenenden önce yenileceğine inandığını belirten McGurk, Takba operasyonunun Musul'dan önce ve daha etkili bir biçimde sonlandırılacağını söyledi.

Rakka'daki  Işid komutanlarının ve liderlerinin operasyon başlamadan önce kentten kaçtıklarına inandığını belirten McGurk, asıl sorunun liderler değil, yabancı savaşçılar olduğunu söyledi.Yabancı savaşçılar için, "sonuna dek savaşacaklar ve şehirde ölecekler" tespitinde bulunan McGurk,Işid'in yabancı savaşçıları için böyle bir görevin Işid tarafından uygun görüldüğünü iddia etti.

Türk saldırısına müsaade etmeyeceğiz

Türkiyenin bombardımanları ve cihatçı gruplar üzerinden YPG'ye yönelik operasyonlarının Rakka kuşatmasına etki edip etmeyeceği sorusuna, ABD'nin her pozisyonunu her iki güce (Türklere ve Kürtlere) müttefik olduklarını vurgulayan Mcgurk, önceliklerinin Rakka operasyonunun sekteye uğramaması olduğunu söyledi.

Olası geniş çaplı bir Türk saldırısına karşı Kürt güçlerin Takba'yı bırakarak Türkiye'ye karşı savaşmak için bölgeden ayrılacaklarını yönündeki iddiaları da değerlendiren McGurk, hiçbir şekilde böyle bir durumun oluşmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Kentte yüksek öncelikli hedefler olduğunu düşünüyor musunuz sorusuna,

Işid'in bir çok yerli yöneticisinin Rakka operasyonundan önce kaçtığını belirten McGurk,asıl hedeflerinin Işid'in yabancı savaşçıları olduğunu yabancı savaşçıların şehri terk etmediğini ve ölümüne savaşacaklarını ifade etti.

Suriyeli Işid'liler teslim olurlarsa affedilecek

Suriyeli Işid'liler teslim olurlarsa affedileceğini belirten McGurk röportajını şöyle sonlandırdı:

Sonuç olarak hepsi Rakka'da öldürülecekler,fakat bir şekilde Işid'le yolları kesişmiş olan Suriyeliler teslim olurlarsa Rakka Sivil Konseyinin geçtiğimiz hafta 80 Suriyeliyi affettiği gibi bunlar da affedilecektir.Suriyeli Işid savaşçıları için işler böyle yürüyecektir.Fakat bunlar arasında yabancı savaşçılarla birlikte olanlar ve üst düzey görevde bulunanlar elemine edilecektir.