ABD'li eski diplomat: Kürtler artık ABD'nin her dediğini kolay kabul etmiyor

ABD'li eski diplomat Peter Galbraith, Irak Kürdistan'ındaki siyasi ve güçlerinin Irak'ta yeni hükümetin oluşumunda artık ABD'nin isteklerini kolay kolay kabul etmediğini söyledi.

ABD'li eski diplomat: Kürtler artık ABD'nin her dediğini kolay kabul etmiyor

ABD'li eski diplomat Peter Galbraith, Irak Kürdistan'ındaki siyasi ve güçlerinin Irak'ta yeni hükümetin oluşumunda artık ABD'nin isteklerini kolay kolay kabul etmediğini söyledi. 

Peter Galbraith, Başkan Barzani'nin yeni hükümetin kurulmasında kilit bir role sahip olduğuna da dikkat çekti. 
ABD’nin Hırvatistan eski büyükelçisi ve Foreign Policy yazarlarından Peter Galbraith "İran burada ABD'nin sırtını yere getirdi" başlığıyla yazdığı bir makalede ABD'nin Kürtlere yönelik yaptığı yanlışlara dikkat çekmiş. 
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Başkan Mesud Barzani ile yaptığı telefon görüşmesinde Irak Başbakanı İbadi'nin yeniden başbakan olması için desteklemesi talebinde bulunduğunu belirten Peter Galbraith, "Böylelikle İran'ın adaylarının önünü almak istedi. Bir süreye kadar otomatikman 'evet' cevabı verilmişti. Ancak ABD, 16 Ekim'de Kasım Süleymani komutasında Haşdi Şabi'nin Kürdistan'a saldırmasına izin verdi. Onun için Kürtlerin eskisi gibi ABD'nin her isteğini kabul etmemesi acayip karşılanmamalı. Kürtlerin Irak'ta 50 parlamenteri var. Bazı Sünni parlamenterler de Kürtlerin tarafında yer alıyor. Bu nedenle Irak'ın yeni başbakanın seçilmesinde Kürt kilit bir rol oynuyor. Barzani artık sırtını ABD'ye dayayacak kadar güvenmiyor" dedi. 
DABD'nin Kürtlere karşı yaptığı en büyük yanlışın 25 Eylül'de gerçekleşen bağımsızlık referandumun ertelenmesini Kürtlerden istemesi olduğunu belirten Diplomat Peter Galbraith, referandumdan bir gün önce dönemin ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Barzani ile yaptığı telefon görüşmesine değinen "Eğer referandumu ertelerseniz Bağdat ile Erbil arasındaki sorunların çözümünde size yardımcı olacağız. Ancak sorunlar çözülmez ise referandum yapabilirsiniz" demişti. Ancak Barzani, Tillerson'un önerisini kabul etmedi. Zaten o zaman referandumun ertelenmesi de mümkün değildi. Referanduma bir gün kalmıştı. Ve Kürt halkını büyük bir heyecan sarmıştı" ifadelerini kullandı. 
Irak'ta yeni hükümetin kurulması için Kürtler ile Sünnilerin Nuri Maliki ve hadi Amiri ile anlaşabileceği ihtimalini de makalesine taşıyan Peter Galbraith, "Bu da Kürtlerin artık ABD'ye sırtını dayamak istemediğinin göstergesidir. Bu yüzlerini İran'a dönebilir. Maliki, İbadi'nin reddettiği Kürtlerin bazı taleplerini kabul etmişti. 
Sünniler de artık Şiilerin İbadi'nin değil Hadi Amiri'nin kontrolünde olduğuna inanıyorlar. Sadece Amiri'nin Haşdi Şabi'yi Sünni bölgesinde çekebileceklerine inanıylalar" belirlemelerinde bulundu.