ABD'li General: ABD ve Batıli liderler Kürtlerin bağımsızlığına destek vermeli

ABD'li General: ABD ve Batıli liderler Kürtlerin bağımsızlığına destek vermeli

Krd News

ABD emekli ordu generali ve Çöl Fırtınası Operasyonu komutanlarından ABD’li asker Ronald Griffith, Kürtlerin insani duruşlarının dünya tarafından takdir edilmesi gerektiğini belirterek, "Irak Kürdistanı bağımsızlık konusunda oy kullanmalı"dedi.

Amerikan Washington Post Gazetesi için kaleme aldığı değerlendirmesinde 25 Eylül’de yapılacak Kürdistan Bağımsızlık Referandumuna Amerika ve tüm Batılı devletlerin destek vermesi gerektiğini belirten Emekli General Griffith, "Irak'taki Kürtler bölgedeki en iyi ve en sadık arkadaşımızdır. " dedi.

Gerek Bağdat hükümeti, gerekse de ABD tarafından yeterince destek görmemelerine karşın IŞİD’e karşı verdikleri savaşı ‘cesurca’ diye tanımlayan emekli ABD’li General Griffith, Washington Post için yaptığı değerlendirmede şunlara değindi:

"Kürtler, zulüm gören azınlıklara ve insanlara ev sahipliği yaptılar. İnsan hakları değerleri bizimle tutarlıdır.

Iraklı Kürtler bağımsızlıklarını ilan etmeye ve ayrı bir devlet haline geldikçe ABD ve Avrupalı ​​liderlerin destek vereceğini umuyoruz. (ABD ve Batılı güçler) Kürdistan vatandaşlarının, referandumda bağımsızlık yolundaki ilerlemelerini desteklemesi kaçınılmaz. Barzani tarafından özetlenen bağımsızlık sürecini destekleme konusundaki ABD'nin katılımı, yeni bir Kürt devletinin barış içinde geçiş umudunu getiriyor.

Sürece girmememiz aynen eski Yugoslavya'nın parçalanması sırasında Batı ülkelerinin çok uzun süre sürece dahil olmamaları nedeniyle tiranların, savaş suçlarının, kasaba ve kentlerin tahrip edilmesine, azınlıklara katliam yapıp onlarca kişinin öldürülmesine neden olan koşullara yol açabilir. 

Irak'taki bağımsız bir Kürt devletine geçiş oldukça ilerlemiş durumda. ABD ulusal güvenlik çıkarları şüphesiz sürece nasıl dahil olduğumuza (veya buna katılmamamıza) bağlı olarak etkilenir. "