ABD'nin Kürdistan'a silah satışında Mesrur Barzani'nin rolü

Peşmerge Güçleri IŞİD ile Mücadele Danışmanı Kadir Hasan, ABD yönetiminin ilk kez Kürdistan Bölgesi'ne doğrudan silah satışının, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani'nin çaba ve girişimleri sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

ABD'nin Kürdistan'a silah satışında Mesrur Barzani'nin rolü

ABD Dışişleri Bakanlığı, dün Kürdistan Bölgesi'ne ilk kez yaklaşık 300 milyon dolar tutarında silah satışını onayladığını açıklamıştı.

Konu hakkında BasNews'e konuşan Peşmerge Güçleri IŞİD ile Mücadele Danışmanı ve Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Güvenlik ve Asayiş Komisyonu eski Üyesi Kadir Hasan, ABD hükümetinin, Kürdistan Bölgesi'ne doğrudan silah satışını onaylamasının çok önemli bir gelişme olduğunu kaydedererek, ''Bu gelişme, ABD'nin, Kürdistan Bölgesi'ne karşı askeri stratejisini değiştirdiğinin bir göstergesidir'' dedi.

Bu tür anlaşmaların ancak iki devlet arasında gerçekleşebileceğine dikkat çeken Kadir Hasan, ABD'nin bu anlaşmayla, Kürdistan Bölgesi'ne bağımsız bir devlet statüsünde yaklaşım sergilediğini kaydetti.

Kadir Hasan, silah satışının onaylanmasında Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani'nin çabaları ve rolünün önemli olduğuna dikkat çekerek, ''Sayın Mesrur Barzan, Avrupa ve ABD'li yetkililerle yaptığı tüm görüşmelerde, Peşmerge'nin elindeki silahlarla bölge üzerindeki tehdidi bertaraf edemeyeceğini bu yüzden daha fazla silahlanması gerektiğini dile getirmiştir'' dedi.