Afrin’de Kürtçe dersler müfredattan çıkarıldı

Türkiye ve bağlı silahlı grupların 2018’den beri kontrolü ele geçirdiği Kürt bölgesi Afrin’de "Geçici Hükümet", okullarda Kürtçe derslerini müfredattan çıkardı.

Afrin’de Kürtçe dersler müfredattan çıkarıldı

Buna göre Afrin bölgesindeki okullarda Kürtçe dersleri artık seçmeli olacak. 

Bir okul müdürü tarafından Rudaw Medya Ağı'na gönderilen ses kaydında, eğitim programlarında Kürtçe'nin artık bulunmadığı belirtiliyor.

Güvenlik gerekçesiyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen yönetici, Kürtçe derslerin yeni eğitim programında seçmeli olacağını söyledi ve eğitim çizelgesinin fotoğraflarını Rûdaw'a gönderdi. 

15 yıldır Afrin'de öğretmenlik yapan ve çeşitli eğitim kurslarını tamamlayan Ednan Murad ise bu adımı, “Eskiden haftada iki saat Kürtçe dersi vardı ama şimdi müfredattan kaldırıldı. Elbette bunun sorumluluğu Türk hükümetine, ikinci olarak da Suriye muhalefetinin geçici hükümetine düşüyor. Kimse korkudan seçmeli ders haline getirilen Kürtçe’yi tercih edemiyor ” şeklinde değerlendirdi.

Ednan Murad, Özerk Yönetim döneminde de Afrin'de öğretmenlik yapıyordu. Murad o dönemdeki deneyimini, “Özerk Yönetim döneminde Afrin bölgesinde eğitim her kademede Kürtçe olarak veriliyordu ve ne Suriye ne de muhalefet hükümetinin müfredatı mevcut değildi” diye anlattı.

/Rudaw