AİHM’in Deniz Naki kararı Türkiye ve dünya sporu için örnek olabilir

– AİHM bugün, eski Amedsporlu Deniz Naki’nin de aralarında bulunduğu üç başvuruda Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) ifade özgürlüğünü ihlal edip etmediğini karara bağlayacak. Karar sadece Türkiye için değil, aynı zamanda dünya sporu için de büyük gün olabilir.

AİHM’in Deniz Naki kararı Türkiye ve dünya sporu için örnek olabilir

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Amedspor’un eski futbolcusu Deniz Naki ile Galatasaray'ın eski Başkan Yardımcısı Sedat Doğan ve hakem İbrahim Tokmak’ın başvurusu hakkındaki kararını bugün açıklayacak.

TFF Tahkim Kurulu, 31 Ocak 2016 yılında oynanan Bursaspor müsabakasının ardından Deniz Naki’ye sosyal medya üzerinden yaptığı “Çocuklar ölmesin, şeker de yesin” paylaşımı nedeniyle 12 maç, kulübüne de 19.500 TL para cezası vermişti.

Kurul cezaya gerekçe olarak da Naki’nin paylaşımını "ideolojik propaganda ve sportmenliğe aykırı” şeklinde açıklamıştı.

O tarihten sonra, Türkiye’deki yasalar gereği “üst mahkeme” hakkı tıkanan Naki ve Amedspor’un avukatları, konuyu AİHM’ye taşımıştı.

Deniz Naki ile birlikte TFF Tahkim Kurulu, Galatasaray’ın Asbaşkanlığını ve yöneticiliğini yapan Av. Sedat Doğan, aktif görevdeyken verdiği bir demeç nedeniyle 6 ay hak mahrumiyeti cezasına çarpıtırılmış, PFDK’nin verdiği ceza Tahkim tarafından onanıp yürürlüğe girmişti.

Yine hakemlik hayatları bitirilen İbrahim Tokmak ve eski Süper Lig hakemi Serkan Akal da TFF’nin “adaletsiz” kararları için AİHM’ye başvurmuşlardı. /Rudaw

AİHM karını bugün verecek

Daha önce başvuruları kabul eden AİHM, konu hakkında Türkiye’den savunma istemişti. AİHM, yazısında, başvuranların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılama hakkını düzenleyen 6'ncı, ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu ayrımcılık yasağını düzenleyen 14'üncü ve etkili başvuru hakkını düzenleyen 13'üncü maddelerinde güvence altına alınan haklarının ihlal edilip edilmediğini sormuştu.

Türkiye’ye savunma için 1 Mart 2018 tarihine kadar süre veren AİHM, gelen yanıt doğrultusunda bugün davaya ilişkin kararını açıklayacak.

“Dünya sporu için de büyük gün olabilir”

Konu hakkında sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. H. Burak Gemalmaz, “18 Mayısta AİHM, 3 başvuruda Futbol Federasyonunun ifade özgürlüğünü ihlal edip etmediğini karara bağlayacak. Sadece Türk sporu için değil dünya sporu için de büyük gün olabilir. Zira başvurulardan biri sporda kategorik bir yasak olan siyasi ifade/propaganda hakkında” olacak dedi.

Gemalmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Başvurulardaki adil yargılanma hakkı ihlalleri iddiaları, temelde Tahkim Kurulu'nun tarafsız ve bağımsız olmadığı çoktan sonuca bağlandığı için muhtemelen yeni ve belki bu sefer Disiplin Kurulunu da içerek ihlal kararıyla sonuçlanacak.

Başvurularda ayrıca ileri sürülen Tahkim Kurulu kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olmasının mahkemeye erişim hakkı ile etkili iç hukuk yollarına hakkın ihlali olduğu iddiasının da AİHM tarafından karara bağlanması, olası bir TFF hukuk reformu için yol gösterici olabilir.”

Deniz Naki davası Haziran’da başlayacak

Öte yandan halen Almanya’da tutuklu bulunan Deniz Naki hakkında ”organize suç örgütü kurmak” iddiasıyla açılan soruşturmanın tamamlandığı ve iddianamenin hazırlandığı ortaya çıktı.

DW Türkçe’ye konuşan Aachen Eyalet Mahkemesi sözcüsü hakim Thomas Birtel, ”iddianamenin dört şüpheliyi kapsadığını ve söz konusu kişilere öncelikle organize suç örgütü kurmak” suçlamasının yöneltildiğini belirtti.

Aachen Eyalet Mahkemesi’ne sunulan iddianamenin kabul edilmesi halinde davanın Haziran ayında açılması bekleniyor.

Geçen yıl gözaltına alınan Almanya U21 Futbol Milli Takımı ve Amedspor’un eski futbolcusu Deniz Naki bir yıldır Almanya’da tutuklu bulunuyor.

Naki’nin tutuksuz yargılanma talebi “kaçma ve delil karartma riski bulunduğu” gerekçesiyle reddediliyor.