AKP’li adayın 'mazbatası bana verilsin' dediği HDP’li: Meclis’te 7 KHK’li vekil var

AKP’li adayın 'mazbatası bana verilsin' dediği HDP’li: Meclis’te 7 KHK’li vekil var

'YSK daha önceki bir kararında 24 Haziran seçimlerine atıfta bulunarak şöyle diyor; 'Parlamento seçimlerinde kişiye uygulanan hukuk ile 31 Mart seçimlerinde kişiye uygulanan hukuk aynıdır.'

Diyarbakır'n Bağlar ilçesinde yerel seçimde ikinci olan AKP'li aday Hüseyin Beyoğlu, KHK ile görevinden ihraç edilen HDP adayı Zeyyat Ceylan'ın "seçilme yeterliliğine sahip olmadığını" öne sürdü.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde yüzde 25.4 oy alarak ikinci olan AKP’nin adayı Hüseyin Beyoğlu, HDP'nin adayı Zeyyat Ceylan'ın öğretmen iken KHK kapsamında ihraç edildiğini öne sürerek, mazbatanın kendisine verilmesini istedi.

T24'ten Veysi Polat'a konuşan HDP’li Zeyyat Ceylan, AKP’li Beyoğlu’nun başvuru dilekçesinin, “hukuki, insani ve ahlaki olmadığı”nı ifade etti. Ceylan, şunları söyledi:

“Kamu kurumlarında görev yapamazlar dedikleri gerekçe devlet memurluğunda geçerlidir. KHK’larda seçme ve seçilme hakkı ile ilgili herhangi bir engel söz konusu değildir. Emsal olarak şu an Meclis’te 7 vekil bulunuyor. YSK daha önceki bir kararında 24 Haziran seçimlerine atıfta bulunarak şöyle diyor; 'Parlamento seçimlerinde kişiye uygulanan hukuk ile 31 Mart seçimlerinde kişiye uygulanan hukuk aynıdır.' Bu cümle hakkımızı savunan bir cümledir. 

Biz adaylık süreci öncesi YSK’ya tüm belgelerimizi sunduk. İnceleme yapıldı ve adaylığıma yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmadı. Bu süreç 3 Mart’ta tamamlandı ve seçilme ehliyetine sahip olduğumuz tescillendi. AKP adayının emsal gösterdiği muhtar ile bizim hukukumuz aynı değildir. Muhtarların aday olma süreçleri farklı bizimkisi farklıdır. Onlar YSK’nın araştırma süreçlerine dahil olmadan seçime giriyorlar. Biz ise YSK’nın araştırma sürecinden sonra seçime katılmaya hak kazanabiliyoruz. Daha önce Batman ve Kulp’ta aday gösterilen arkadaşlarımız YSK’dan veto yiyince yerlerine başka isimler aday gösterilmişti. YSK’nın zamanında bize müdahale etmemesinin gerekçesi hukuksal bir sorunun olmamasından kaynaklıdır. AKP adayının itiraz dilekçesi hem hukuki, hem insani, hem de ahlaki açısından kabul edilemez. YSK’nın bu dilekçeyi kabul etmemesi gerekirdi.”