Aldar Halil: Suriye ile anlaşamadığımız bazı konular var

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Kurulu üyesi Aldar Halil, Şam hükümetiyle bazı konularda anlaşamadıklarını söyledi.

Aldar Halil: Suriye ile anlaşamadığımız bazı konular var

Aldar Halil partisine yakın medyaya yaptığı açıklamada, Suriye'nin egemenliğini koruma sorumluluğunun Şam hükümetinde olduğunun altını çizdi.

Aldar Halil, Suriye krizinin, "Suriye topraklarının işgalinin sona ermesiyle" çözüleceğini vurgulayarak, "Şam hükümeti, Suriye'nin egemenliğini korumak için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Suriye'deki çatışmaya bir çözüm bulmalıyız. Bir projemiz var. En başından beri projemizi kamuoyuna ve tüm dünyaya duyurduk. Suriye tek bir varlığa ait değil. Halen bu proje üzerinde çalışıyoruz” dedi.

“Önce işgal durdurulmalıdır”

Aldar Halil, Suriye'deki krizin Türkiye yüzünden derinleştiğini belirterek, "Eğer Şam hükümeti gerçekten Suriye krizini çözmek istiyorsa, tek başına tartışma ve istişareler yeterli olmaz. Elbette bu ilk şartlardan biridir ancak yeterli değildir. Başka bir faktör var o da işgalin durdurulmasıdır. Ülkemiz işgal edildiğinde hangi çözümler geliştirilecek? Eğer Şam hükümeti, Suriye’nin lideri benim diyorsa ve Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kurumlarda temsilciliğini yapıyorsa, Suriye’nin egemenliğin de savunmalıdır” diye konuştu.

PYD Eş Başkanlık Kurulu üyesi Aldar Halil, Suriye hükümeti ile Özerk Yönetim arasındaki müzakerelere ilişkin olarak da Şam hükümetiyle anlaşamadıkları noktalar olduğunu belirtti:

‘Şam hükümeti merkez yönetim konusundan vazgeçmiyor’

“Bazı noktalar var halen anlaşmış değiliz. Artık üzerinde anlaşma yapılması gereken nokta hepimize dönük olan tehlike olmalı. Çünkü Türk devletinin tehditleri nedeniyle Suriye’nin egemenliği de tehlike altındadır. Anlaşamadığımız bazı konular var, biri merkez yönetim konusudur. Şam hükümeti bundan vazgeçmiyor. Çünkü bundan vazgeçtiği zaman hükümetinin yıkılacağına inanıyor. Bu önemli bir noktadır. Eğer bu fikirde kalırsa, o zaman çevresindekileri yok sayacağı anlamına gelecektir. Diğer bir konu ise Suriye sadece bir bileşene ait değildir. Bir diğer konu da Demokratik Suriye adı altında bütün halkların bir arada yaşamasının ne zararı var? Asıl zarar, bu ülkenin zenginliği ve bereketi üzerinde hüküm sürenin egemenliğini kaybetme korkusudur. Kuşkusuz bu konularda anlaşamıyoruz. Ama her şeye rağmen anlaşmalıyız. Çünkü tehlike hepimiz için var. Hepimiz için tehlike söz konusu olduğu için şimdi anlaşmamız gerekiyor. Bu tehlike Suriye egemenliğini ve kimliğini tehdit ediyor.

Şu an Suriye’nin birçok bölgesi işgal altında. İşgal altındaki bölgeler de doğal kaynaklar açısından Suriye’nin en zengin bölgeleridir. Türkiye’nin sınırları üzerinde olduğu için önemli bir role sahip olmasının yanı sıra stratejik açıdan da değerlidir. Şam hükümetinin gönlüne göre değilse bile tepkisiz mi kalacak? Şam hükümetinin rızası dışında olsa da çare yok deyip tepkisiz mi kalınacak? ‘Türkiye toprağımızı işgal etsin’ mi diyecek?”