Almanya: Ezidiler güvenlik endişesiyle Şengal’e dönemiyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Şengal’den kaçan Ezidi Kürtlerin güvenlik kaygısı, milis grupların varlığı ve altyapı yetersizliği nedeniyle evlerine dönemediğini hatırlattı.

Almanya: Ezidiler güvenlik endişesiyle Şengal’e dönemiyor

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Şengal’den kaçan Ezidi Kürtlerin güvenlik kaygısı, milis grupların varlığı ve altyapı yetersizliği nedeniyle evlerine dönemediğini hatırlattı.

Almanya Dışişleri Baklanlığı’nın resmi internet sitesinde Şengal Katliamı’nın 5’inci yıl dönümü vesilesiyle yayımlanan makalede, Ezidi Kürtlerin içinde budulunduğu durum ve Alman hükümetinin yardımları kaleme alındı.   

Ezidilerin çoğunlukla Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan ayrı bir dini topluluk olduğu bilgisine yer verilen makalede, IŞİD’in 2014 yılı yazında başta Şengal olmak üzere Ninova vilayetindeki diğer bölgelerde Ezidileri acımasızca katlettiği, kaçırdığı binlerce kadın, kız ve erkeği köleleştirdiği ve bu kişilerin cinsel şiddete maruz kaldıkları belirtildi.

IŞİD tarafından uygulanan şiddetli zulümün üzerinden beş yıl geçmesine rağmen Ezidilerin hala Irak ve Kürdistan bölgesi’nde zor durumda yaşadıklarına dikkat çekilen makalede, “Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, mevcut durumda çoğu Irak'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki Dohuk vilayetindeki kamplarda barınan ve göçetmek zorunda kalmış yaklaşık 300 bin insan var. Bu insanlar Kürtçe ismi Şengal olan Sinca’a dönme konusunda endişe yaşıyor. Çünkü güvenlik durumu hala istikrarsız. Bölgede birçok milis grup var. Güvenlik durumuna ek olarak, altyapının tahrip olması ve geçim sıkıntılarının yanı sıra, yaşanan travma da geri dönüşü zorlaştırmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Alman insani yardım örgütlerinin Kürdistan Bölgesi’ndeki göçzedelere yardım ettiği ifade edilen makalede, Almanya hükümetinin yalnızca 2019’da bu örgütlere 50 milyon euro yardımda bulunduğu belirtildi.

Makalede, Irak merkezi hükümeti ile Irak'taki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu’nun (UNAMI) Şengal’e dönüşleri hızlandırmak için çalışma içerisinde olduğu, Almanya’nın da bölgedeki altyapıyı, yol, kanalizasyon ve okul yapma çalışmalarına destek verdiği ifade edildi.

Almanya'nın Irak'ta IŞİD’e karşı mücadelesini sürdürdüğü bilgisine yer verilen makalede, hali hazırda 150 Alman askerin Kürdistan Bölgesi’nde uluslararası koalisyon ortaklarıyla istişare içinde konuşlandırıldığı kaydedildi.

Makalede ayrıca Şengal’deki felaketten kurtulan mağdurların Almanya’da Baden-Württemberg eyaletinin desteği ile tıbbi bakım ve psikolojik destek aldığı belirtildi.