Almanya, MİT'in listesinde adı bulunan PKK'lilere iltica hakkı tanıyacak

Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği için görev yapan bir Türk avukatın ‘casusluk’ şüphesiyle tutuklanması sonrası hassas verilerin Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) eline geçtiği iddiaları başladı. Almanya'nın MİT'in elindeki listede adı geçen isimlere iltica hakkı tanıyacağı iddia edildi.

Almanya, MİT'in listesinde adı bulunan PKK'lilere iltica hakkı tanıyacak

Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği için görev yapan bir Türk avukatın ‘casusluk’ şüphesiyle tutuklanması sonrası hassas verilerin Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) eline geçtiği iddiaları başladı. Almanya'nın MİT'in elindeki listede adı geçen isimlere iltica hakkı tanıyacağı iddia edildi.

Avukatın, Almanya’da iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşları hakkında bilgi topladığı iddialar arasında. 

Alman NDR ve WDR televizyon kanallarıyla, Der Spiegel dergisinin yayımladığı haberlerde. Ankara’da tutuklanan Yılmaz S. adlı avukatın yüzlerce dosyasına el konulduğunu bildirilmişti. 

Söz konusu haberlere göre dosyalarda ‘Türkiye’den Almanya’ya iltica başvurusu yapan terör örgütü PKK üyeleriyle FETÖ’cü olarak bilinen isimlere ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı’ ve ‘Bu dosyaların Milli İstihbarat Teşkilatı’nın eline geçtiği’ iddia ediliyor.

Tartışmalar devam ederken, gazeteci Oktay Yaman, yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Yaman, sosyal medya hesabından "Almanya Dışişleri Bakanlığı çevrelerine göre MİT'in elindeki listede adı geçen kişilerin tamamına Almanya'da iltica hakkı tanınacak. Listede adı geçenlerin sayısının 80 olduğu ifade ediliyor. Almanya'daki bazı çevrelerin iddia ettiği gibi tüm iltica edenlerin isimleri TR'de yok" paylaşımında bulundu. 

Avukatın tutuklanması Berlin-Ankara hattında yeni bir gerilimin habercisi. Konu iki ülkenin dışişleri bakanlarının da gündemindeydi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Japonya'daki G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Görüşmede Maas Çavuşoğlu'na, Ankara'daki Alman büyükelçiliğine hukuki danışmanlık hizmeti veren Türk avukat Yılmaz S.'nin tutuklanmasına ilişkin endişelerini iletti. Almanya'nın söz konusu avukatın tutuklanma nedenini anlayamadığını belirten Maas, "Ona bir kez daha gerçekten buna anlam veremediğimizi söyledim" dedi. Alman bakan, Türkiye'deki diğer birçok tutuklama gibi bu kararın da "anlaşılmaz" olduğunu belirtti.

DW Türkçe'nin aktardığına göre Maas, Çavuşoğlu'nun ise konuyla yargı makamlarının ilgilendiğini söylediğini aktardı. Almanya-Türkiye ilişkilerini "zor" diye tanımlayan Maas, "Buna karşın birbirimizle diyalog hâlinde olmalıyız" ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Japonya'da yaptığı ilk açıklamada, soruna "hızlı bir çözüm” bulunması gerektiğini belirterek avukat Yılmaz S.'nin tutuklanmasının "hiçbir şekilde kabul edilemez” olduğunu söylemişti.

Ankara ile Berlin arasında yeni bir gerginliğe neden olan olayın merkezindeki avukat, Türkiye'de geçen Eylül ayında casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yaklaşık iki aydır cezaevinde olan Yılmaz S., Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğine hukuki danışmanlık hizmeti veriyordu.

Yılmaz S.'nin tutuklanmasının ardından, Alman Göç ve Mülteciler Dairesi'nin söz konusu avukata Almanya'da iltica talep edenler hakkında gönderdiği bilgilerin Türk istihbaratının eline geçtiği iddia edilmişti. Ancak tutuklanan avukat Yılmaz S.'nin avukatı, dpa'ya yaptığı açıklamada, bu iddiayı yalanladı. Yılmaz S.'nin avukatı, "Alman Büyükelçiliği hukuki danışmanlık talep etti. O da ücret karşılığında hukuki danışmanlık verdi ve hiçbir belge almadı" dedi.

Avukat, Sincan Cezaevi'nde tutulan müvekkili hakkındaki iddianamenin önümüzdeki hafta tamamlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.