Almanya’da tutuklu bulunan Deniz Naki serbest bırakıldı

2021 yılından beri Almanya'da tutuklu bulunan Amedspor’un eski oyuncusu Deniz Naki’nin tahliye edildiği bildirildi.

Almanya’da tutuklu bulunan Deniz Naki serbest bırakıldı

Dersimli bir ailenin oğlu olarak 1989’da Almanya-Düren’de doğan ve bir dönem Amedspor’da forma giyen eski futbolcu Deniz Naki’nin Almanya’da davası görüldü.

Yaklaşık 2 yıldır Almanya’da “uyuşturucu ticareti yapmak” suçlamasıyla tutuklu bulunan Deniz Naki için mahkeme “tutuksuz yargılama” kararı verdi. Naki’nin tahliye edildiği kaydedildi.

Ne olmuştu?

24 Aralık 2020'de Naki'nin, “kazanç sağlamak amaçlı organize suç örgütü kurmak, şantaj ve uyuşturucu ticareti yapmak” iddialarıyla Aachen Savcılığı Organize Suçla Mücadele Birimi'nin başvurusu üzerine tutuklandığı ve Temmuz 2020'den itibaren beş ay boyunca tutuklu olduğu medyaya yansımıştı.

 21 Mayıs 2021'de, Aachen Eyalet Mahkemesi 10. Ağır Ceza Dairesi, Naki'nin yargılanacağı davaya ilişkin iddianamenin kabul edildiğini, davanın 4 Haziran 2021'de başlayacağını ve 3 Aralık 2021 tarihine kadar toplam 39 duruşma günü belirlendiğini duyurdu.

Daha sonrasında ise Naki'ye iddianamede sekiz ayrı suçlama yöneltilirken; bunlardan yedisinin Eylül 2017'de dağılan Bahoz isimli örgütlenme ile bağlantılı olduğu ileri sürülmüş ve bu suçlamalar arasında soygun amaçlı ağır şantaj, soygun amaçlı ağır şantaja teşebbüs ile ağır adam yaralama, az olmayan miktarda uyuşturucu ticareti yapmak, yalan ifade vermeye azmettirmek, yargılamayı engellemek, ruhsatsız silah bulundurmak ve kundaklama suçları yer almıştı.

Öte yandan Deniz Naki, 2015-2016 sezonunda Amedspor’da oynadığı esnada “Savaş olmasın, insanlar ölmesin” demiş, sonrasında “terör propagandası” yaptığı iddiasıyla hakkında dava açılmıştı.

Naki hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmış, mahkeme bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası istemiş, ardından ise Naki ilk duruşmada beraat etmişti.

Gençlerbirliği ve Amedspor forması giydi

Bayer Leverkusen'in altyapısından yetişen Deniz Naki, Almanya genç milli takımında yer aldı. Türkiye'de ise Gençlerbirliği forması ile tanındı. Deniz Naki'nin Gençlerbirliği'nden ayrılması da olaylı olmuştu.

"Ülkeyi terket" tehditleri aldığını söyleyerek Gençlerbirliği ile sözleşmesini feshedip Almanya'ya dönmüştü.

Daha sonrasında ise Amedspor'un formasını giyen Deniz Naki, koluna dövme şeklinde "Azadi" yazdırdı. "Ben Dersimli ve Aleviyim. Bundan gurur duyuyorum. Gurur duymaya da devam edeceğim" demişti. Naki bu açıklamalar sonrasında da sık sık hedef gösterilmişti.

Amedspor taraftarından Naki paylaşımı

Amedspor Taraftar Grubu’nun Twitter hesabından Naki'nin serbest bırakılmasına ilişkin yapılan açıklamada, “2 yılı aşkındır Almanya’da soruşturma gereği cezaevinde olan Deniz Naki yoldaşımız tahliye edilmiştir. Özgürlük ve adalet temennisiyle geçen günlerin ardından onurlu yaşamına özgür bir şekilde devam edecek olan yoldaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. ifadelerine yer verildi.