Almanya'dan, Türkiye'ye sert eleştiri: Nazi dönemi...

Almanya'dan, Türkiye'ye sert eleştiri: Nazi dönemi...

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta darbe sanıklarının tek tip üniforma giydirileceğine yönelik uygulamanın yakında başlatılacağını açıklamasına Almanya Dışişleri Bakanlığından “Nazi Dönemi” eleştirisi geldi.

Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşlarıyla ilgili siyasilerin söylemini eleştiren Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, darbe girişiminden yargılanan sanıklara tek tip üniforma uygulamasını Nazi dönemine benzetti.

Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının kısa süre içinde serbest kalmalarını beklemediklerini de belirten Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Martin Schäfer, son olarak 5 Temmuz'da Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in durumunu ve Türk hükümetinin tutuklularla ilgili "peşin hükümlü" açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi.

Alman vatandaşı Peter Steudtner'in geçen hafta Silivri Cezaevi'ne nakledilmesinin ardından tutukluluk koşullarının kötüleştiğini belirten Schäfer, tutuklanmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen Steudtner'in somut olarak neyle suçlandığının açıklığa kavuşmadığını vurguladı. İki çocuk babası Steudtner'in hukuk devletine yaraşır makul bir prosedür olmaksızın hapis tutulduğunu kaydeden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Tüm bunlar korkunç ve giderek büyüyerek insani bir dram halini alıyor" diye konuştu.

Steudtner, Türk insan hakları aktivistlerinin katıldığı bir atölye çalışmasında enformasyon teknolojileri güvenliği uzmanı bir eğitmen olarak yer almıştı. Steudtner ile birlikte İsveçli IT uzmanı Ali Gharavi ve aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in de bulunduğu 8 Türk aktivist de gözaltına alınmıştı.