Amberin Zaman: Türkiye gizli bir şekilde DSG ile görüşüyor

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları 8 yıl aradan sonra çok kritik bir dönemde müvekilleri ile görüştü. Öcalan görüşmesini mercek altına alan gazeteci Amberin Zaman, İmralı ve Demokratik Suriye Güçleri ile MİT’in görüştüğünü ileri sürdü.

Amberin Zaman: Türkiye gizli bir şekilde DSG ile görüşüyor

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları 8 yıl aradan sonra çok kritik bir dönemde müvekilleri ile görüştü. Öcalan görüşmesini mercek altına alan gazeteci Amberin Zaman, İmralı ve Demokratik Suriye Güçleri ile MİT’in görüştüğünü ileri sürdü.

Al-Monitor gazetesi yazarı Amberin Zaman ‘Öcalan’ın sekiz yıl sonra avukatlarıyla görüşmesi ne anlama geliyor?’ başlığı ile bir yazı kaleme aldı.

Türk makamlarının Öcalan’ın tecridini kaldırma kararı, barış görüşmelerinin yeniden başlayabileceği ve bu kapsamda Suriye’de de anlaşma sağlanabileceği yorumlarına yol açtığinı belirten Amberin Zaman “ Bir başka görüşe göre ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’daki yerel seçimlerin tekrarından önce milliyetçi ortaklarını bırakıp Kürtleri yanına çekmeyi planlıyor” ifadelerini kullandı.

Deneyimli gazeteciye göre görüşmenin amacı , Kısa vadade ‘Öcalan’ın PKK üzerindeki tartışmasız liderliğinden yararlanarak, Öcalan’ın tecridini protesto etmek için epeydir açlık grevi yapan binlerce tutukluyu bu eylemden vazgeçirmek’ olduğunun altını çiziyor.

Amberin Zaman yazısında ayrıca İmralı görüşmeleri öncesi MİT’in Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komutanı ile görüştüğünü ileri sürdü.

Amberin Zaman'ın yazısının konuyla ilgili bölümü şu şekilde:

“Ancak hükümetin Kürt dosyasına vakıf kaynaklar, İmralı’daki görüşmenin daha kapsamlı bir girişimle yakından ilgili olduğunu vurguluyorlar. Buna göre ABD’den destek alan ve DSG’nin belkemiğini oluşturan PKK bağlantılı Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) hâkim olduğu kuzey Suriye’de PKK ile bir anlaşmaya varılması amaçlanıyor.

Konunun hassasiyeti nedeniyle kimliğinin saklı kalmasını isteyen bir kaynağın iddiasına göre Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) yetkililer yakın zamanda kuzey Suriye’de Öcalan’a yakın bir isim olan DSG komutanı Mazlum Kobane ile görüşmeler yaptılar. Kaynak, PKK saflarında olduğu yıllarda Şahin Cilo olarak da bilinen ancak gerçek ismi Ferhat Abdi Şahin olan Kobane’yi kastederek şöyle konuştu: “İlk görüşme 10 gün önce yapıldı, ardından geçen hafta bir görüşme daha oldu. Şahin’le görüştükten sonra adada Öcalan’la görüştüler ve ardından yine Şahin’le görüştüler.”

Kaynak şöyle devam etti: “Görüşmeler bir ay önce ABD’nin arabuluculuğuyla başladı. Doğal olarak şu an herkes bunu yalanlayacaktır. Ayrıca İmralı’daki görüşmenin seçimlerle alakası yok. Kürtler İstanbul seçimlerinin tekrarında da muhalefeti desteklemeye devam edecekler.”

Konuyla ilgili yorumları için DSG yetkililerine ulaşmak mümkün olmadı. Ancak bu tür görüşmeler gerçekten olduysa bu bir ilk sayılmaz. Kobane Al-Monitor’a martta verdiği mülakatta Türk hükümeti ile Öcalan arasındaki barış görüşmeleri devam ettiği sırada Suriye’de MİT yetkilileriyle görüştüğünü açıklamıştı.”