Trump ile Cumhuriyetçi senatörlerin Türkiye toplantısı basına sızdı

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhuriyetçi Senatörlerin Türkiye'ye ambargo getirme konusundaki toplantısından bazı sızıntılar ABD basınına düştü.

Trump ile Cumhuriyetçi senatörlerin Türkiye toplantısı basına sızdı

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhuriyetçi Senatörlerin Türkiye'ye ambargo getirme konusundaki toplantısından bazı sızıntılar ABD basınına düştü.

Senato'daki 51 senatörden 45'inin katıldığı toplantıda hararetli tartışmalar yaşandığı belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlıkları da Kongre gibi Türkiye'nin cezalandırılmasını isterken Trump'ın Türkiye'ye ambargo getirmeme görüşünde olduğu biliniyor.

Washington Post’un toplantının perde arkasına dair aktardığı notlara göre, Trump’ın senatörleri yaptırım konusunda geri adım atmaya davet ettiği ancak karşılığında hem Cumhuriyetçiler hem de toplantıya mektup gönderen Demokratların, NATO müttefiği olan Türkiye’ye yaptırım uygulanmasının gerekli olduğunu vurguladığı kaydediliyor. 

T24’ün Washington Post’tan aktardığına göre, toplantıdan sızıntılar, içerideki kaynaklara dayandırılıyor.

Cumhuriyetçi Senatörlerin, S-400 alan Türkiye’nin NATO’nun F-35 sistemini ‘tehlikeye attığı’ gerekçesiyle ABD Başkanı’na yaptırım konusunda geri adım atmamasını talep ettiği ifade ediliyor. 

Trump’ın ise sert yaptırımlardan ziyade Türkiye’yle masaya oturma teklifini sunduğu gelen bilgiler arasında…

Trump’ın önerilerinin, Dış İlişkiler Komitesi’nden James E. Risch ile arasında tartışmaya yol açtığı söyleniyor. 

İçerideki senatörlerin anlattığına göre, Toplantıya dahil olmayan bazı demokrat senatörler de bir mektup yollayarak, “Bakan Pompeo ve birçok Cumhuriyetçi Senatör’le aynı fikirde olduklarını, hukuka göre Türkiye’ye yaptırım uygulanması gerektiğini belirttikleri” aktarılıyor.

WP haberinde, toplantıdan çıkan bazı Cumhuriyetçi Senatörlerin, yaptırımlardan ziyade “Erdoğan’la nasıl anlaşabiliriz” konusunu tartıştığı ifade ediliyor. 

Senatör David Perdue’un, “Başkanın yapmaya çalıştığı, konuya daha geniş bir yaklaşımda bulunmak. Eğer bütün bölgeye bakılırsa ve başka ülkelerde neler olduğuna bakılırsa farklı bir sonuç elde edilebilir. Dünyada müttefik geliştirmeye çalışıyoruz” dediği belirtiliyor:

“Yaptırımlar yerine, bazı serbest ticaret anlaşmaları yapılabilir. Bir ihtimal de Rusya’yla Orta Doğu’daki pozisyonu hakkında görüşmek, bizimle ticaret yapmak da istiyorlar.”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen hafta Türkiye'ye ambargo getirilmesinin ABD kanunlarının gereği olduğunu söyledi. Trump'ın ambargo kararını verse bile CAATSA yasasındaki 12 ambargo çeşidinin en yumuşak beşini seçme olasılığı yüksek.

ABD, hasmı olarak gördüğü Rusya ile askeri ve istihbarat ilişkilerine giren ülkelere bu ilişkiden dolayı CAATSA ambargoları getiriyor. ABD ayrıca geçen hafta resmi olarak Türkiye'nin F-35 projesindeki üyeliğini askıya almıştı.

ABD Başkanı Trump’ın geçen hafta yaptığı açıklamalar kafalarda soru işaretlerine yol açmıştı.

Önce Trump’ın "S-400 konusunda Türkiye'ye şu an yaptırım arayışında değilim" dediğine dair haberler basına yansırken daha sonra bir güncelleme gelerek Trump'ın sözlerinin aslında eksik aktarıldığı ortaya çıkmıştı.

Buna göre Trump, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yaptığı görüşmeden hemen önce Oval Ofis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, “Birçok nedenden dolayı bu çok ama çok zor bir durum. Bakıyoruz, ne yapacağımızı göreceğiz. Ancak henüz bunu açıklamadık" ifadesini kullanmıştı.


Haberin İngilizce tamamına buradan ulaşabilirsiniz.