ANALİZ-Kürtler Rakka'yı alacak ancak yönetmekte zorlanacak

ANALİZ-Kürtler Rakka'yı alacak ancak yönetmekte zorlanacak

KRD News Haber Merkezi

İsrail’da yayın yapmakta olan Jarusalem Post Gazetesinde Rakka’nın düşmesinin ardından Kürt güçlerin Rakka’daki geleceği ile ilgili bir analiz yayınlandı.

Şirwan Kajjo imzasıyla JArusalem Post Gazetesinde yayınlanan makalede Kürt güçler için Rakka’yı almanın zor olmadığını ancak asıl zorluğun Rakka’nın nasıl yönetileceği konusunda yaşanacağı belirtildi. Yazıda Kürt Arap ilişkileri kadar ABD Kürt ilişkilerine ve Kürtlerin Suriye’deki geleceğine ilişkin de görüş belirtildi.

ABD-Kürt İlişkileri

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte ABD’li üst düzey komutanların daha rahat karar alabilme şansına sahip oldukları belirtilen yazıda; bu durumun yarattığı fark Rakka ve Musul kuşatmaları analiz edilerek örnek verildi.

ABD Başkanı Trump göreve gelmeden önce hazırlanan Musul Savaşı planlaması ile Rakka Savaşı planlaması arasında büyük farklılıklar bulunduğunu belirten Jarusalem Post analisti Şirwan Kajjo, IŞİD ile savaşmanın karmaşıklığına karşın Rakka’da zaferin, Musul’da olduğundan daha erken gerçekleşeceğini belirtti. ABD’li komutanların etkisinin daha az olduğu Musul Savaşında yıpratma savaşını tercih eden ABD’nin Rakka savaşında “yok etme” taktiğine geçiş yapılması nedeniyle Rakka savaşının beklenenden daha az karışık olacağı görüşü savunuldu.

ABD’nin Taktik Değişikliğine Karşı IŞİD’in Politikası

Bu taktiksel değişiklik, Kürtlerin sahadaki ilerleyişini hızlandıracak ancak IŞİD; bu taktiğe yönelik stratejiler geliştirmiş durumda. IŞİD’in ilan ettiği İslam Halifeliği açısından Rakka’nın simgesel öneminin büyük olması nedeniyle kentteki IŞİD militanlarının sonuna dek savaşacak. ABD’nin “yok etme” taktiğine karşı IŞİD, sivilleri daha etkin bir şekilde kullanacağı ön görülmekte.

Rakka kuşatmasının yaşanacağının IŞİD tarafından bilinmesine karşın kentteki sivillerin kaçmasına izin verilmemesinde sosyo-politik ve askeri olarak stratejik bir takım hedefler gözetilmekte. IŞİD, Rakka’da yenilgiyi kabul etmesine karşın ileride yaşanacak politik değişimlerde etkili olmayı amaçlıyor.

IŞİD, Rakka'da Kürtlere Karşı Nefret Tohumları Ekiyor

IŞİD, Rakka’daki savaşı uzatarak mümkün olduğunca sivil ölümlerini arttırmayı hedeflemekte. Bu şekilde Rakka’nın Kürtler tarafından ele geçirilmesinin ardından yönetilmesini zorlaştırmayı amaçlanmakta. Ölü sayısının yüksekliği, Rakka’nın alınmasının ardından Kürtlerin Rakka’daki Arap kabilelerini yönetim altına almasını zorlaştıracak bir nefret tohumu ekecektir.

Rakka’yı alan kuvvetler büyük ölçüde etnik olarak Araplar olsa da, pek çok Rakka sakini Kürdün kentte güç sahibi olmasını ve şehrin liderliğini almasını kabul etmeyecektir.  Bu durumda da gerginliğin sürekli önü açık olacaktır. Rakka, geleneksel kabilelerin tarihi olarak önemli bir rol oynadığı büyük ölçüde bir kabile bölgesidir.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetimi sırasında bile, Şam rejimine karşı her türlü isyanı önlemek için Rakka’daki kabilelere yönetimde esneklik tanındı.

Rakka'nın Yönetimi Kürtlerin Statüsünü Belirleyecek

Bu nedenle, Kürt güçlerinin, yalnızca devam eden askeri kampanyada değil, aynı zamanda sonraki aşamada da Rakka’daki kabilelere net bir statü tanıması zorunludur. Rakka’da etkili arap kabilelerine sahip olarak Kürt güçlerine, şehirde yumuşak bir geçiş yapmaya yardımcı olacaktır.

Rakka Suriye'de Kürt odaklı bölge için stratejik bir derinliği temsil ettiği için de önemlidir. İstikrarlı ve etkin bir şekilde yönetilen Rakka, gelecekte Kürt özerkliğini olumlu bir şekilde yansıtacaktır.