Artan İran tehdidine karşı Kürdistan'ı daha fazla desteklemeliyiz!

Artan İran tehdidine karşı Kürdistan'ı daha fazla desteklemeliyiz!

ABD Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi milletvekili Trent Franks, Pazartesi günü, Kürtleri daha fazla desteklememeleri halinde, Kürdistan Bölgesinde İran ile Türkiye'nin etkisinin artacağını, bunun ABD'nin çıkarlarına zarar vereceği konusunda uyarıda bulundu.

Trent Franks, Kürdistan Bölgesel yönetiminin bağımsızlık yönünde ABD'nin desteğini almaya çalışırken, "İstanbul ya da Tahran'ın kuklası olabilecekleri" korkusunu dile getirmelerinin hayati önemde olduğunu vurguladı.

Trump yönetimi, Eylül ayında gerçekleşecek referandumu desteklemediğini belirtmiş, bölgenin daha istikrarsızlaşmasına yol açacağını öne sürmüştü. Diğer yandan IŞİD ile mücadelede de dikkatlerin dağılmasına yol açacağını iddia etmişti. Geçtiğimiz günlerde, Kürdistan'dan giden bir heyet bu konuda çeşitli temaslarda bulunmuşlardı.

Trent Franks, geçen yıl, Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi olarak, IŞİD karşıtı mücadelenin önemli bir askeri gücü olan Kürtlerin hem Suriye hem Irak'ta doğrudan silahlandırılmalarını öngören bir yasa tasarısı sunmuştu. Obama yönetiminden gelen baskılar sonucu tasarı kabul edilmedi.

Franks, Pazartesi günü de Trump yönetimine, Türkiye ve İran'a karşı durmaları şartıyla Kürtlere yardım konusunda hazırlıklı olması çağrısında bulundu. Aksi takdirde, ABD'nin bölgedeki çıkarlarının tehlikede olduğu söyledi.