Artuklu Üniversitesi Kürtçe yüksek lisans için 80 öğrenci alacak

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kurmanci ve Zazaca bölümlerinde tezsis yüksek lisans öğrenci alımı için sınav yapıldı. Mardin Artuklu Üniversitesi Bu yıl tezsiz yüksek lisans için Kurmanci bölümüne 60, Zazaca bölümüne ise 20 öğrenci alacak.

Artuklu Üniversitesi Kürtçe yüksek lisans için 80 öğrenci alacak

Her iki bölüm için toplamda 188 kişi başvuruda bulundu. Başvurucular yüksek lisans öğrencisi olabilmek için sınava girdi.

Sınava giren kimi öğrencilere göre sorular kolaydı. Bazılarına göre ise zordu ancak sınava katılan bütün öğrencilerin ortak amacı bölümü başarı ile tamamlayıp Kürtçe öğretmeni olmak.

Söz konusu öğrenciler aynı zamanda bu bölümü bitirerek Kürtçe'nin ilerlemesine katkıda bulunmak istiyor.

Sınava katılanlardan Vedat Orak “Ben bu bölümü bitirmek istiyorum amacım öğretmen olmak. Bu dil üzerinde kendimi geliştirmek istiyorum” diye konuştu.

Baran Topuz ise “Tarih öğretmeniyim. Kızıltepe'de öğretmenlik yapıyorum. Öğretmen olmak gibi bir amacım yok. Ancak bu bölümü bitirenlerin Zazaca ya da Kurmanci öğretmeni olmasını istiyorum” dedi.

Üniversite yönetiminin verdiği bilgiye göre son 5 yılda üniversitedeki Kürtçe bölümlere başvuranların sayısı günden güne azalıyor. Ancak bu yıl sınava katılanların sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Bu yıl katılım %30 ile geçen yıla göre daha yüksek bir rakama tekabül ediyor.

Artuklu Üniversitesi Kürtçe Bölümü Başkanı Ahmet Kırkan, “Başlangıçta tezsiz bölüm için 80 kişi alacağız, bunlardan 60'ı Kurmanci, 20'si Zazaca için olacak. Şimdiye kadar 159 kişi Kurmanci için başvuruda bulundu. 29 tane de Zazaci için başvuru bulunuyor. 190 kişi civarında tezsiz yüksek lisans için başvurmuş durumda” dedi.

2012 yılından bugüne kadar yaklaşık 3000 kişi lisans, yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans bölümlerinden mezun oldu. Bu bölümü bitirip ataması yapılan Kürtçe öğretmen sayısı ise 83.

Bu yıl Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı 20.000 öğretmen ataması gerçekleştirdi. Bu 20.000 kişiden sadece 3 kişi Kürtçe öğretmeni olarak yerleştirildi./Rudaw