Avrupa Konseyi Demirtaş için Türkiye'ye 22 Haziran'a kadar süre

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi kararı için Türkiye'ye, yargı bağımsızlığını güçlendirmek için alınan tedbirleri de içerecek bir eylem planı sunması için 22 Haziran'a kadar süre verdi.

Avrupa Konseyi Demirtaş için Türkiye'ye 22 Haziran'a kadar süre

AİHM Büyük Dairesi Demirtaş’ın siyasi gerekçelerle tutuklandığını belirterek derhal serbest bırakılması yönünde karar vermişti. Ancak Demirtaş hakkında bu karardan kısa süre sonra tutuklu kalmasını sağlayacak bir dosyadan hapis cezası verilerek tahliye edilmesinin önü alınmıştı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kararını Demirtaş'ın avukatlarından Benan Molu sosyal medya hesabından duyurdu.

Molu, "Komite'nin 9-11 Mart tarihli kararına rağmen Demirtaş'a örgüt propagandasından verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasını onayan Yargıtay kararının çevirisi ve kararın yol açacağı sonuçlarla ilgili de kapsamlı bilgi istendi. Komite, eylül oturumunda dosyayı incelemeye devam edecek" dedi.

“Gizli bir amaç güdüldü”

Kararda, Avrupa Konseyi'ndeki daimi temsilcilerin, "Davada AİHM'in, Demirtaş'ın bir suç işlediğine dair makul şüpheyi destekleyecek delil yokken tutuklandığını ve tutuklanmasının ve yargılama öncesi tutukluluk halinin devam ettiğine karar verdiğini hatırlattığı" belirtildi.

Kararda AİHM'in “iki önemli seçim kampanyası sırasında tutuklamayla, çoğulculuğu boğmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamak gibi gizli bir amaç güdüldüğü” hatırlatıldı.

Komite, Türkiye’yi Yargıtay kararının metnini ve çevirisini, mahkumiyetin sonuçlarına ilişkin kapsamlı bilgilerle birlikte en kısa sürede sunmaya davet etti ve 21 Haziran'a kadar süre verdi.

Osman Kavala için de karar

Avukat Benan Molu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tutuklu iş insanı Osman Kava hakkındaki kararını da duyurdu.

Buna göre “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, İHAM kararına rağmen Osman Kavala'nın en kısa sürede serbest kalmaması halinde Sözleşme'nin 46/4 maddesi uyarınca Türkiye'ye karşı yaptırım mekanizması yolunun işletilmesi konusunda kararlı olduklarını” söyledi.

Molu’nun aktardığına göre “Komite'nin Kavala kararında İnsan Hakları Eylem Planı'nın yargının yürütmenin etkisi altında kalmaması konusunda İHAM ve Avrupa Konseyi standartlarından uzak bir metin olduğu, özellikle HSK'nin bağımsızlığı için yasal değişiklik gibi tedbirler alınması gerektiği” vurgulandı.