Avrupa Konseyi’nden ‘Demirtaş’ çağrısı: Derhal serbest bırakılmalı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Avrupa Konseyi’nden ‘Demirtaş’ çağrısı: Derhal serbest bırakılmalı

Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM ) tahliye kararına rağmen 4 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye için ihlal sürecini başlatma kararı vermişti.

Bakanlar Komitesi bunun yanı sıra Demirtaş için de çağrı yaptı.

Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu, kararlara ilişkin sosyal medya hesaplarından, “Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş’la ilgili ara karar alarak, Hükümet’in sunduğu eylem planını değerlendirip Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını, AYM’nin bir an önce İHAM kararı doğrultusunda başvuruları karara bağlamasını istedi. Komite, Demirtaş kararında ayrıca HSK’nin ve yargının bağımsızlığının sağlanması için yasal değişiklik yapılmasını, çoğulculuğun ve özellikle seçilmiş muhalif kişilerin ifade özgürlüğünün güçlendirilmesini, TCK 314 altında keyfi tutuklamalara karşı önlem alınmasını talep etti” bilgisini paylaştı.

Avukat Benan Molu, Osman Kavala davası hakkında ise; “Bakanlar Komitesi, İHAM’ın (AİHM) ve Komite’nin kararlarına rağmen Osman Kavala’nın serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye hakkında resmi olarak İHAS’ın 46/4 maddesi uyarınca ihlal prosedürünü başlattı. Hükümet’e görüşlerini sunması 19 Ocak’a kadar süre verildi” ifadelerini kullandı.

AİHM’in hüküm ve kararlarını denetlemekle yükümlü olan ve üçer aylık periyotlar ile toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK), 30 Kasım-2 Aralık tarihlerinde Fransa’nın Strasbourg kentinde toplanmıştı.