Bağdat ile Peşmerge’nin Kürdistani Bölgelere dönmesi görüşülüyor

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Danışmanlarından Arif Ruşdî yaptığı açıklamada, Bağdat’la seçim öncesi Peşmergenin 140’ıncı madde kapsamında olan alanlara dönmesini görüştüklerini belirtti.

Bağdat ile Peşmerge’nin Kürdistani Bölgelere dönmesi görüşülüyor
Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan PDK Danışmanlarından Arif Ruşdî şunları söyledi: “Özellikle IŞİD’in günlük olarak saldırdığı bölgelere yani Irak anayasasında 140’ıncı madde kapsamındaki bölgelere ilişkin görüşmeler yapılıyor. Bu konuda Bağdat, güvenlik zaafiyeti olan bölgelerde Peşmerge ile Irak Güçlerinin koordineli çalışmaları konusunda görüşler dile getiriyorlar. Seçimler öncesinde bu bölgelerde IŞİD saldırılarının önünün kesilerek seçimlere güvenikli girilmesi yaklaşımı esas alınıyor. PDK olarak bizde bu konuda Bağdat hükümeti ile kesin görüşlerimize dayalı olarak görüşmelerimize devam ediyoruz.”
 
Arif Ruşdî açıklamasında, ABD, Irak ve bölge halkının Peşmergenin bölgeye dönmemesi halinde bölgede güvenliğin sağlanamayacağı konusunda hemfikir olduklarını söyleyerek, bunun Peşmerge güçlerinin bölge açısından ne kadar önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti.
 
Irak’ta yapılacak erken genel seçimler konusunda da açıklamalarda bulunan Ruşdî şunları dile getirdi: “Yapılacak seçimlerde Kürtlerin Bağdat’ta daha güçlü temsil edilmesi, haklarına sahip çıkabilmesi için PDK olarak bütün siyasi taraflarla her konuda müzakere etme konusunda açık olduğumuzu dile getirdik. Bu şekilde Bağdat’a daha güçlü bir Kürt ittifağıyla gitmenin Kürt halkı için ne kadar değerli olduğunu her zaman dile getirdik.”
Basnews