Akar’dan operasyon sinyali: Suriye’de gereken ne varsa yapılacak

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya yönelik askeri operayonlara ilişkin, “Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak için yapılması gereken ne varsa bugüne kadar yapıldığı gibi, yeri ve zamanı geldiğinde aynı şekilde yapılacak” açıklamasında bulundu.

Akar’dan operasyon sinyali: Suriye’de gereken ne varsa yapılacak

Hulusi Akar, Milli Savunma Üniversitesi 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı idari ve askeri yönetim kadrosuyla askeri ve akademik eğitim ve öğretim faaliyetlerine yönelik değerlendirme toplantına katıldı.

Toplantılarda konuşan Akar, dünyada ve bölgede savunma ve güvenlik konuları başta olmak üzere ciddi gelişme ve değişimlerin yaşandığını belirtti.

Bunları yakından takip ederek her türlü tedbiri aldıklarını ifade eden Akar, Kürdistan Bölgesi, Rojava ve Suriye’nin kuzeyinde, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Akar, “Aldığımız raporlarla anlık takip ediyoruz. Hak ve menfaatlerimizi korumak ve kollamak için yapılması gereken ne varsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugüne kadar yapıldığı gibi, yeri ve zamanı geldiğinde aynı şekilde yapılacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

“Bu işler onları aşar”

Rojava ve Suriye’nin kuzeyine ilişkin ABD ve Rusya ile yapılan mutabakatları hatırlatan Akar, şunları söyledi:

“Türkiye olarak biz mutabakatlarda üzerimize düşen ne varsa bunları ciddiye alıyor ve dikkatle uyguluyoruz. Oradaki sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Aynı şekilde Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta iyi komşuluk ilişkileri içinde, uluslararası hukuk çerçevesinde bize düşen ne varsa bunları yapıyoruz. Biz barıştan, diyalogdan, konuşma, görüşmeden yanayız. Diğer taraftan da hiçbir oldubittiye izin vermeyeceğimizi söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bu konuda azimliyiz, kararlıyız ve buna da muktediriz.”

Kürdistan Bölgesi ve Rojava’daki operasyonlara ilişkin de konuşan Akar, “komşularının sınırlarına ve egemenlik haklarına saygılı olduklarını” söyledi.

Akar, “Diğer taraftan da ülkemizi korumak bizim boynumuzun borcu. Orada teröristler varsa eğer siz de onlara herhangi bir işlem yapamıyorsanız biz yapmak zorundayız. Diğer taraftan siz binlerce kilometreden bizim güneyimize gelecek, ‘bazı eylemlerin güvenliğinizi tehdit ettiğini’ söyleyeceksiniz, biz sınırlarımızın dibindeki oluşumlara bigâne kalacağız. Böyle bir şey düşünülemez. Orada herhangi bir şekilde terör koridoru oluşturulmasına izin vermedik, vermeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

“PKK eşittir YPG” ifadesini kullanan, Akar, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar gerçekleştirilen operasyonlarda 18 bin 609 PKK ve YPG2linin hayatını kaybettiğini belirtti.