Bakanlar Kurulu, ‘2021-2025 Ulusal-Bölgesel İnsan Hakları Planı’nı onayladı

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, “2021-2025 Ulusal-Bölgesel İnsan Hakları Eylem Planı” tasarısını onayladı.

Bakanlar Kurulu, ‘2021-2025 Ulusal-Bölgesel İnsan Hakları Planı’nı onayladı

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu bugün Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında haftalık toplantısını gerçekleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de hazır bulunduğu toplantıda ilk olarak geçen hafta Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari tarafından hazırlanıp sunulan “2021-2025 Ulusal-Bölgesel İnsan Hakları Eylem Planı” tasarısı ele alındı.

Oy birliği ile kabul edilen eylem planının uygulanması ve denetlenmesi için ilgili bakanlık ve tarafların görevlendirilmesine karar verildi.

Irak Parlamento seçimleri

Toplantının başında Başbakan Mesrur Barzani, Irak parlamento seçimleri için devam eden hazırlıklara dikkat çekerek, seçim kampanyalarının karalamadan uzak, medeni ve huzurlu bir atmosferde yapılması gerektiğini vurguladı.

Seçimlerin, Kürdistan Bölgesi temsilcilerinin Bağdat’ta Kürdistan halkının genel haklarını daha iyi savunabilmesi için düzenlendiğini belirten Barzani, Kürt partiler arasındaki rekabetin de bu hakların savunulması temelinde olması gerektiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu ayrıca, seçim sürecinin hukuka uygun ve bir şekilde başarılı olması için Kürdistan’daki idari ve güvenlik kurumları ile medya ve sivil toplum kuruluşlarının tarafsız rolünün önemine vurgu yaptı. Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarının ve halkın yüksek çıkarlarının savunulmasının tüm Kürt partilerinin en büyük hedefi olduğuna vurgu yapıldı.

Kürdistan Bölgesi Karayollarını Geliştirme Fonu

Toplantıda İmar ve İskan Bakanı Dana Abdulkerim, bakanlık tarafından hazırlanan “Kürdistan Bölgesi Karayollarını Geliştirme Fonu” projesini kurula sundu.

Bakanlar Kurulu, sunulan görüşler ışığında ilgili bakanlıkların projeyi hukuki, teknik ve mali açıdan zenginleştirmek için bir ay içinde gözden geçirmelerine karar verdi.

Sim kart ve ithal unun denetimi

Toplantıda İçişleri Bakanı Reber Ahmed, ilgili bakanlıklar tarafından kayıt formu olmayan telefon Sim kartlarının yasaklanması ve yurt dışından ithal edilen unların kalitesinin araştırılması ile ilgili bir dizi Bakanlar Kurulu kararının uygulanması konusunda atılan adımlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.