Başkan Barzani, BM heyeti ile referandumu görüştü

Başkan Barzani, BM heyeti ile referandumu görüştü

Başkan Mesud Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis ile berberindeki heyeti Pirmam'da kabul etti. Görüşmede bağımsızlık referandumu, Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler ve güvenlik konuları görüşüldü.

Jan Kubis, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani ile de görüştü. Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“BM heyeti, referandum öncesi ve sonrası için Erbil ile Bağdat arasında etkili sonuç alınmasına yönelik yapılacak görüşmelere destek vereceğini vurguladı." 

Görüşmede Mesrur Barzani, “Referandum Kürdistan halkının arzuladığı şekilde demokratik bir mekanizma üzerinden yapılacaktır. Şimdi ve gelecekte de bölgedeki sorunların barışçıl şekilde çözülmesinde büyük bir faktör olacaktır” dedi.

“Referandum için anayasal çözüm kapısı kapatılmıştır” diyen Mesrur Barzani, “Çünkü Bağdat, Irak Anayasası kapsamında halkımızın kendi kaderini tayin etmesi konusunda anayasaya bağlı kalmadı” dedi.

Barzani, “Vatandaşlarımızın arzusuna saygı göstererek Bağdat ile barışçıl bir diyalog sürdürmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.