Başkan Mesud Barzani: Parlamento seçimleri yapılmalı, başka seçenek yok

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin yapılması gerektiğini ve bunun başka seçeneğinin olmadığını söyledi.

Başkan Mesud Barzani: Parlamento seçimleri yapılmalı, başka seçenek yok

Al-monitor’a konuşan Başkan Mesud Barzani, seçimlerin ertelenmesinin mazereti olmadığını belirtti.

Irak’ın genel bütçesinin Kürdistan Bölgesi’ne haksız bir şekilde kullanıldığını kaydeden Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 12.6'lık bütçeyle ilgili olarak, “Bütçe kararını yüzde 100 beğenmediğimizi söylemiyorum, olumlu bir adım olduğunu düşünüyorum” dedi.

Başkan Mesud Barzani, "2007'den beri Kürdistan Bölgesi Hükümeti, petrol yasa tasarısının meclisten geçmesine hazır olduğunu ifade etti. Bağdat'ta birbirini izleyen hükümetler bu sorundan kaçındı. Henüz bir sonuca varmadık ama bu olumlu havayla birlikte petrol tasarısının ve bekleyen diğer yasama meselelerinin geçmesi için uygun bir atmosfer olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Seçimlerin zamanında yapılması konusuna değinen Başkan Barzani, "Seçim yapılmalı, başka seçenek yok, aksi takdirde hükümet kurumları meşruiyetini kaybeder. Pazartesi günü partilerin sorunları konuşmak üzere parlamentoda toplanması hususunda iyimserim. Seçimleri ertelemek için başka seçenek ve mazeret yok. Herhangi bir siyasi parti seçimlerin önünde engel oluşturmaya çalışırsa kendini tecrit edecektir. Seçimler yapılacak” dedi.

ABD’nin uluslararası önceliklerine değinen Başkan Barzani, “ABD’nin mevcut öncelikleri, ulusal güvenlik gündeminin önceliği Çin ve Ukrayna ile değişmiş olabilir, ancak bu, ABD'nin Irak ve Ortadoğu'daki şeyleri görmezden geldiği anlamına gelmez. Mevcut durumu geçmişteki durumla kıyaslayamazsınız, ancak ABD bölgeyi hala ciddiye alıyor” şeklinde konuştu.

Başkan Barzani, “Yakın bir dostumuz olan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçen hafta Irak'ı ziyaret etti. Austin, ABD'nin bölgeyi önemsediğini ve ülkelerle ilişkilerini sürdüreceğini vurguladı” diyerek, IŞİD’in bir tehdit olmaya devam ettiğini ifade etti.