Başkan Mesud Barzani: Bütçenin onaylanması doğru bir adımdır

Başkan Mesud Barzani, Irak 2021 bütçesinin Parlamento tarafından onaylanmasını doğru yönde atılmış olumlu bir adım olarak niteleyerek, tüm taraflara teşekkür etti.

Başkan Mesud Barzani: Bütçenin onaylanması doğru bir adımdır

Irak Parlamentosu, Bağdat-Erbil arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sürüncemede kalan 2021 bütçesini onayladı. Buna göre Kürdistan Bölgesi’ne yüzde 12,67 oranında bütçe verilecek.

Konu hakkında bir yazılı bir açıklama yapan Başkan Mesud Barzani, bütçenin onaylanmasını nedeniyle Irak ve Kürdistablı tarafları tebrik etti.

Çabaları ve özverileri ile Kürdistan Bölgesi payının federal bütçede yer almasını sağlayan Irak parlamentosundaki Kürt ve diğer taraflara teşekkür eden Barzani, “Bütçenin onaylanması, doğru yönde atılan olumlu bir adımdır” dedi.

Barzani, “Bu adımın, diyalog ve barış içinde bir arada yaşama ilkelerini güçlendirme ve Irak'ın tüm bileşenleri arasında gerçek ortaklığın temellerini yeniden atma adına yeni bir başlangıç olacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Irak’ın 2021 bütçesi Parlamentonun onayından geçti

Irak Parlamentosu dün akşam, bütçeyi oylamak için Başkan Muhammed el-Halbusi başkanlığında toplandı.

215 milletvekilinin katılımıyla yapılan oturumda, bütçenin 58 olan tüm maddeleri tek tek milletvekillerinin oylamasına sunularak onaylandı.

Eski Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ile Ulusal Nehc (Şii) Grubu'nun toplam 33 milletvekili ise oturumu boykot etti.

Bağdat ve Erbil arasında bütçe anlaşmazlığı aylardır sürüyordu. Şii partiler, Kürdistan Bölgesi’nin tüm petrol ve diğer gelirleri Bağdat’a teslim etmeden bütçe almamasını istiyordu.

Kürdistan Bölgesi’nin payı yüzde 12,67

Bağdat ve Erbil arasında sağlanan en son anlaşmaya göre, Kürdistan Bölgesi’ne yüzde 12,67 oranında bütçe verilecek.

Kürdistan Bölgesi de günlük 250 bin varil petrol gelirini ve diğer gelirlerinin yarısını Bağdat’a teslim edecek.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Beşir Hadad, Kürdistan Bölgesi’nin payı olan 11’inci Madde’nin uzun uğraşlar neticesinde onaylandığını söyledi.

Hadad, “Kürdistan Bölgesi’nin payı 9 ile 10 Trilyon dinar kadar olacak” dedi.

Kürdistan Bölgesi kendi petrolünü satacak

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu maliye komisyonu üyesi Ahmed Sefar, “11’inci Madde, Bağdat’a iade edilecek olan miktarın dışında Kürdistan Bölgesi’nin kendi petrolünü ihrac etme yetkisini de içeriyor. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi petrol sektörü üzerindeki tartışma da ortadan kalkmış oluyor” diye konuştu.

Meclis, bir sonraki oturumu 10 Nisan’da yapacak.