Başkan Neçirvan Barzani ile Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak , "Terörle mücadele ve IŞİD'in tamamen yok edilmesi" amacıyla Irak ve Kürdistan Bölgesi için uluslararası koalisyonun devam eden işbirliği ve desteğini vurguladı.

Başkan Neçirvan Barzani ile Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak bir araya geldi

Başkan Neçirvan Barzani, Erbil'de Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak'ı kabul etti.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada görüşmede, Macaristan'ın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri, genel olarak Irak'taki siyasi süreç, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar ve sorunlarının çözümü, terörle mücadele, mültecilerin durumu, IŞİD'in son dönemdeki faaliyetleri ve Kürdistan Bölgesi’ndeki toplulukların durumunun ele alındığı belirtildi.

Görüşmede Başkan Neçirvan Barzani ve Macaristan Cumhurbaşkanı Novak, iki ülke arasındaki ilişkiler ile işbirliğini geliştirilmesine vurgu yaptı. Ve Uluslararası Koalisyon’un terör tehdinin  yok edilmesi ve IŞİD’in tamamen ortadan kaldırılması için  Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne desteklerinin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Macaristan Cumhurbaşkanı'nın Kürdistan Bölgesi'ni ziyaretini memnuniyetle karşıladığını belirten Başkan Neçirvan Barzani, bu ziyaretin Kürdistan Bölgesi’ne desteğin bir ifadesi olduğunu belirterek, IŞİD saldırıları döneminde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne sundukları askeri destek ile Ezidiler ve Hristiyanlara sundukları insani yardımlardan ötürü Macaristan’a özel teşekkür etti.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Peşmerge'nin IŞİD'in yenilmesindeki rolünden ötürü ülkesinin şükranlarını dile getirdi ve ülkesinin Koalisyon  ile birlikte terörü ortadan kaldırmasında  Irak ve Kürdistan Bölgesi ile devam eden işbirliğini yineledi.

IŞİD ve terörizmin özgürlük ile demokrasiye yönelik bir tehdit olarak nitelendiren Macaristan cumhurbaşkanı, hoşgörü ile ortak yaşam kültürünün hakim olduğu Kürdistan Bölgesi’nde başta Hristiyan ve Ezidi topluluklar olmak üzere mülteciler ve tüm bileşenleri korunmasından ötürü teşekkür etti.

Görüşmede ayrıca Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin komşu ülkeler ve bölge ile ilişkileri, Irak'ın istikrarını ve egemenliğini korumanın önemi, Ukrayna'daki savaş ve ortak çıkarları ilgilendiren diğer birçok konu ele alındı.

Navok'tan açıklama

 Irak’taki temaslarını tamamlayan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak resmi ziyaret kapsamında Kürdistan Bölgesi’ne geldi.

Novak’ı uluslararası Erbil Havaalanı’nda Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani karşıladı.

Karşılama töreninde Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ahmed, Erbil Valisi Omed Xoşnaw ile Kürdistan Bölgesi Cumhurbaşkanı danışmanları Falah Mustafa ve Fevzi Hariri de hazır bulundu.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir açıklama yaptı. Novak, Başkan Neçirvan Barzani Hristiyan toplumunun korunmasını görüştüklerini belirtti.

Görüşmeye ilişkin Twitter hesabından bir paylaşım yapan Novak, “Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin Erbil'de sıcak karşılaması. Neçirvan Barzani ile Hristiyan toplulukların korunması hakkında konuştuk” ifadelerini kullandı.

İki günlük Kürdistan Bölgesi ziyareti kapsamında Başkan Neçirvan Barzani ile görüştükten sonra Ulaştırma bakanı Ana Cewher ile birlikte Musul ve Ninova ovasındaki Hristiyan kasabalarını ziyaret eden Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak’ın yarın Başbakan Mesrur Barzani ile görüşmesi bekliyor.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak kimdir?

45 yaşındaki 6 Eylül 1977’de dünyaya gelen Katalin Novak Novak, orta öğrenimini 1996 yılında Szeged'deki Ságvári Endre Ortaokulu'nda tamamladıktan sonra Budapeşte Corvinus Üniversitesinde ekonomi ve Szeged Üniversitesinde hukuk okudu. Öğrenciyken, ayrıca Paris Nanterre Üniversitesinde eğitim gördü. Fransızca, İngilizce ve Almanca bilmektedir.

2021’de cumhurbaşkanlığı görevine gelen ilk kadın ve 44 yaşında göreve başlayarak Macaristan tarihinin en genç cumhurbaşkanı olma sıfatını taşıyor.

2018’de Macaristan Siviller Birliği Fidesz üyesi olan Novak, ayrıca 2018'den 2022'ye kadar Ulusal Meclis üyesi ve 2020'den 2021'e kadar Dördüncü Orbán Hükûmeti'nde Aile İşleri Bakanı olarak görev yaptı.

Katalin Novak evli ve 3 çocuk annesi.