Beşar Esad'tan, DSG ile yapılan antlaşma açıklaması

Türkiye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, "İşlemi tamamlanan ABD'li bir yabancı terörist savaşçı Türkiye'den sınır dışı edildi" dedi. İsmail Çataklı, yaptığı açıklamada, "Geri gönderme merkezlerindeki Alman uyruklu 7 yabancı terörist savaşçının seyahat programları yapıldı, 14 Kasım'da sınır dışı edilecekler" ifadelerini kullandı. Türkiye’yle ABD arasında varılan mutabakat neticesinde Türkiye, Rojava’ya yönelik operasyonun başlamasıyla birlikte bölgede tutulan DAİŞ mensupları ve ailelerine dair sorumluluğu da almıştı. Bunun ardından Ankara, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun özellikle sık sık dile getirdiği açıklamalarıyla bu kişileri vatandaşı oldukları ülkelerine iade edeceklerini dile getirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin elinde 1201 DAİŞ üyesinin olduğunu 287 örgüt mensubunun da Suriye’de yakalandığını açıklamıştı. Özellikle bazı Avrupa ülkelerinin bu kişileri geri almamak adına vatandaşlıktan çıkarma işlemlerine başladıkları biliniyor. ABD Başkanı Donald Trump da yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerini bu kişileri geri almadıkları için eleştirmişti. ABD, mutabakat çerçevesinde bu kişileri son olarak Türkiye’ye bırakmıştı.

Beşar Esad'tan, DSG ile yapılan antlaşma açıklaması

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) yapılan anlaşmayla ilgili, “Ordumuz artık çok daha güçlü, DSG’yle yönetim paylaşımını reddettik” dedi.

Beşar Esad, RT Arapça’ya verdiği röportajda, Kürtler ve Şam arasında varılan anlaşmayı değerlendirdi.

“DSG’yle, Kürt bölgelerinin tamamının hükümetin egemenliği altına girmesi temelinde anlaşma yapıldı” diyen Esad, anlaşmanın ayrıca, Türkiye’nin saldırılarını önlemek için Kürt güçlerinin sınır hattından çekilmesini kapsadığını söyledi.

Kürtlerden, hükümet güçlerinin bir parçası olmalarını istediğini söyleyen Esad, Kürtlerden bazılarının kabul ettiğini, bazılarının ise reddettiğini ifade etti.

Esad, “Temel sorun, Halk Savunma Birlikleri (YPG) adıyla askeri güç kuran ve PKK’yle bağlantılı olan PYD’yledir” dedi.

Kürtlerin büyük bir bölümünün Şam’a ilişkilerinin iyi olduğunu savunan Esad, “PYD’ye bağlı olanlar hariç birçoğu hükümeti destekliyor. PYD Amerika tarafından destekleniyor, birlikte petrol çalıp kaçak yollarla götürüyorlar” ifadelerini kullandı.

Esad ayrıca, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin PYD’yi kızdırdığını belirtti.