Beyaz Saray: ABD askerlerini geri çekmeye başladık

Beyaz Saray, "IŞİD’le mücadelenin yeni evresine geçiş yaparken, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık" açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray: ABD askerlerini geri çekmeye başladık

Beyaz Saray, "IŞİD’le mücadelenin yeni evresine geçiş yaparken, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık" açıklamasında bulundu.

ngiliz haber ajansı Reuters ve ABD'li Wall Street Journal gazetesine konuşan Amerikalı yetkililerin, ABD'nin kuzey Suriye'deki askerlerini çekmeye hazırlandığını söylemesinin ardından, ABD Başkanı Donald Trump "Suriye'de IŞİD'i yendik, Trump başkanlığı döneminde orada bulunmamızın tek nedeni oydu." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump'ın Twitter paylaşımından bir süre sonra bir açıklama yayınlayarak askerlerin Suriye'den çekilmeye başladığını duyurdu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Sanders'ın yazılı açıklaması şöyle;

"Beş yıl önce, IŞİD, Ortadoğu'da çok güçlü ve tehlikeli bir güçtü. Şimdi ise ABD, bu bölgesel halifeliği yendi. Suriye'de IŞİD'e karşı kazanılan bu zaferler, Uluslararası Koalisyon'un ve yürüttüğü kampanyanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Bu kampanyanın bir sonraki aşamasına geçiş için ABD birliklerinin eve dönüşünü başlattık. ABD ve müttefikleri gerektiğinde ABD'nin çıkarlarını korumak için her seviyede yeniden harekete geçmeye hazırdır. Radikal İslamcı teröristlerin toprak ele geçirmesi, fonlanması, desteklenmesi ve herhangi bir şekilde sınırlarımızı ihlâl etmesine karşı birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Reuters'ın haberine göre de, kuzeydoğu Suriye'de bulunan tüm ABD'li askeri birliklerin çekilmesi değerlendiriliyor.

Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili Amerikan askerlerinin çekilme takvimini 60-100 gün içinde diye açıkladı.

CNN de, Pentagon'daki bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, "tamamen çekilme" planının üzerinde çalışılmaya başladığını, kararın ABD Başkanı Donald Trump tarafından alındığını söyledi.

Wall Street Journal'a göre ise çekilme çok kısa zaman içerisinde başlayacak ve bu konuda sahada işbirliği yapılan gruplara bilgi verildi.

ABD, kuzeydoğu Suriye'de omurgasını Kürt silahlı gücü YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile IŞİD'e karşı işbirliği yapıyor. 2014'ten bu yana destek verdikleri YPG, IŞİD'le mücadelede ABD'nin sahadaki gücü konumunda ve ülkenin neredeyse 4'te birini kontrol ediyor.

4 yıl boyunca bölgedeki silahlı güçlere eğitim ve destek vermek amacıyla ABD askerleri bölgeye konuşlandırılmıştı. Toplam ABD askeri sayısının 2 bini geçtiği tahmin ediliyor.