Biontech'in kurucuları Türeci ve Şahin uyardı: Durum hiç iyi değil

Biontech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, piyasadaki mevcut onaylı aşıların eksikliği sebebiyle üretim ve dağıtım sürecinde büyük boşluk oluşabileceği uyarısında bulundu. Çift, Avrupa Birliği'nin aşıya onay vermesi noktasındaki yavaşlığı nedeniyle birliğin aşı sıkıntısı çekebileceğini belirtti.

Biontech'in kurucuları Türeci ve Şahin uyardı: Durum hiç iyi değil

Almanya’nın prestijli dergilerinden Der Spiegel’e konuşan Türeci ve Şahin, aşıların üretim ve dağıtım sürecinde büyük sorunların yaşanabileceğini ifade etti.

Şahin, “Başka aşılara onay verilene kadar bizim aşımızın tedariğinde boşluklar oluşabilir. Şu an durum çok iyi gözükmüyor. Piyasada onaylı aşı eksikliği olduğu için bir boşluk oluştu ve bunu da bizim aşılarımızla doldurmaya çalışıyoruz. Diğer aşılar gelene kadar sorunlar yaşanabilir” dedi.

Özlem Türeci de AB’nin karar alma mekanizmasındaki yavaşlığın büyük bir hata olduğunu söyledi. ABD, Temmuz ayında BioNTech ve Pfizer’ın aşısından 600 milyon doz sipariş etmiş, AB ise Kasım ayında yaklaşık bu oranın yarısı kadar sipariş etme kararı almıştı.

Türeci, “Bir noktada aşıları bu kadar hızlı dağıtamayacağımız belli oldu. O noktadan sonra aşıların siparişinin verilmesi için geç kalınmıştı” ifadelerini kullandı.

Şu an mutasyona uğramış virüse karşı aşılarının etkinliğini test ettiklerini ve kısa sürede yeni verilere sahip olacaklarını belirten Şahin ise mutasyona uğrayan virüsün güçlü olması halinde yeni aşının altı haftada hazırlanacağını ama sonrasında yeniden izin prosedürlerinin başlayacağını aktardı.

Uğur Şahin ayrıca Almanya’nın Marburg kentinde yeni bir üretim tesisi kurmayı planladıklarını açıklayarak, yılın ilk yarısında 250 milyon doz üretilmesini umut ettiklerini söyledi.