Bloomberg yazdı: Depremin ekonomik zararı 84 milyar dolar

TÜRKONFED, depremlerin konutlarda yaklaşık 70 milyar 800 milyon dolar hasara ve milli gelirde 10 milyar 400 milyon dolar kayba yol açtığını tahmin etti.

Bloomberg yazdı: Depremin ekonomik zararı 84 milyar dolar

Tahminlere göre Türkiye'de 24 binden fazla kişinin ölümüne yol açan iki büyük depremin ülke ekonomisine 84 milyar doların üzerinde zarar vermesi bekleniyor. Bloomberg'in haberine göre toplam zarar, Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 10'una yaklaştı.

Bloomberg'in haberine göre Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin konutlarda yaklaşık 70 milyar 800 milyon dolar hasara ve milli gelirde 10 milyar 400 milyon dolar kayba yol açtığını tahmin etti.

TÜRKONFED, işgücündeki kayıpların Türkiye ekonomisine 2 milyar 900 milyon dolara mal olacağını söyledi. Bu da Türkiye için toplam 84 milyar dolarlık bir zarar demek.

1999 İstanbul depremi baz alındı

Konfederasyonun hesaplamaları 1999 yılında İstanbul yakınlarında meydana gelen ve yaklaşık 18 bin kişinin ölümüne yol açan depremlere dayanarak yapıldı. Son yıkımda ölenlerin sayısı 1999'daki depremin çok üzerine çıktı ve binlerce kişi hala kayıp veya enkaz altında.

İngiliz merkezli evrensel banka Barclays Plc de dahil olmak üzere pek çok ekonomi kurumu, tam etkiyi değerlendirmek için henüz çok erken olduğunu vurgulamış olsa da, bu tahmin diğer ekonomistlerin şimdiye kadar hesapladıklarından çok daha yüksek.

Rapora göre yollar, elektrik şebekelerinin yanı sıra hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere Türkiye'nin altyapısında meydana gelen hasar, ülkenin bütçe açığını bu yıl GSYİH'nin yüzde 3,5'i olan resmi tahmine kıyasla yüzde 5,4'ün üzerine çıkarabilir.

Bloomberg Economics'in ilk hesaplamaları, yeniden inşa çabaları da dahil olmak üzere afetle ilgili maliyetlerin GSYİH'nin yaklaşık yüzde 5,5'ini de oluşturabileceğini gösterdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümetinin bir yıl içinde yeniden konutlandırma çalışmalarını tamamlayacağını ve afet yardımı olarak başlangıçta yaklaşık 100 milyar lira tahsis edildiğini söyledi.