BM: 'Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşma halen uygulanmadı'

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin barış için gösterdiği çabaların çok önemli olduğunu söyledi.

BM: 'Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşma halen uygulanmadı'

BM Güvenlik Konseyi, bugün Irak özel gündemiyle online bir toplantı gerçekleştirdi.

BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert toplantıda yaptığı konuşmada, uluslararası toplumun Irak’ı desteklemesi gerektiğini belirtti.

Irak’ta ekonomik reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Plasschaert, Irak’ın kendi içinde de sorunları olduğunu ifade etti.

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere değinen Plasschaert, “Erbil-Bağdat ilişkilerinin daha iyi olması gerekiyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümeti bütçe konusunda anlaştı ancak Erbil ile Bağdat arasında imzalanan anlaşma halen uygulamaya geçirilmedi” dedi.

Irak’ta yapılması planlanan seçim sürecine destek vereceklerini kaydeden, bütün tarafların seçimlerin sorunsuz gerçekleştirilmesi için konuya sorumlulukla yaklaşması gerektiğini vurguladı.

BM Temsilcisi, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Irak’ta barış için gösterdiği çabaların çok önemli olduğunu ifade etti.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde düşünce özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Şengal Anlaşması’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Plasschaert, sözlerine şunları ekledi:

“Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması uygulmaya geçirilmedi. Şengal’in imara ve Şengallilerin huzurlu bir yaşama ihtiyaçları var.”

Plasschaert, “Kerkük’te de bir anlaşmaya varılması için çabalarımız devam ediyor” diye konuştu.