BM: IŞİD'in kimyasal silah kullandığı belgelendi

BM IŞİD’in ‘hilafeti’ ilan ettiği dönemde Kerkük’ün Tazahurmatu ilçesinde kimyasal silah kullandığını belgelediklerini duyurdu.

BM: IŞİD'in kimyasal silah kullandığı belgelendi

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan bir raporda, IŞİD’in kontrol ettiği alanlarda ‘hilafet’ ilan ettiği dönemde kimyasal silah kullandığına dair kanıtları belgeledikleri kaydedildi.

IŞİD’ın işlediği suçlardan sorumlu tutulmasına yardım etmekle görevli müfettişler grubu UNITAD’ın üyeleri, IŞİD’ın 2014 ve 2019 yılları arasında Irak’ta kimyasal silah kullanımına ilişkin tanıklıkların yanı sıra dijital ve belgesel kanıtlar topladıklarını açıkladı.

Uzmanlar, IŞİD’ın roketler ve kimyasal havan topları, roketatarlar için kimyasal mühimmat, kimyasal roket savaş başlıkları ve el yapımı patlayıcı cihazlar ürettiği sonucuna vardı.

Raporda, Irak genelinde kimyasal silah üretme ve kullanma faaliyetlerine tanık olduğundan şüphelenilen tesislerin daha iyi anlaşılması için öncelikle IŞİD’ın finansmanı, tedariki ve lojistiği ile komuta unsurlarıyla olan ilişkilerine vurgu yapıldı.

Uzmanlar özellikle 8 Mart 2016’da Kerkük’e bağlı Tazahurmatu ilçesine düzenlenen saldırıya odaklandı ve örgütün ödemeleri ve yazışmaları başta olmak üzere çok sayıda kanıt elde ettiklerini belirtti.

Ekip, kimyasal silahları yayarken hayatını kaybeden örgüt üyelerinin ailelerine verilen tazminatlara dair kanıtları ve kimyasalların kullanımı konusunda yüksek rütbeli ajanlara dağıtılan eğitim kayıtlarını inceledi.

Kullanılan kimyasallar arasında alüminyum fosfit, klor, clostridium botulinum, siyanür, nikotin, risin ve talyum sülfat yer aldı.

Rapor, Tazahurmatu sakinleri arasında kronik hastalıklar, kanserler ve üreme sağlığıyla ilgili komplikasyonları içeren devam eden sağlık komplikasyonlarına vurgu yaptı.

Raporda ayrıca, Irak’ta Hristiyanlar ve diğerlerine yönelik cinsel şiddet ve zulüm ile kültürel ve dini mirasın yok edilmesi başta olmak üzere büyük suçlara da değinildi.

Rapora göre, IŞİD ayrıca Irak petrolüne el koyarak kendisini finanse etti.

IŞİD, 29 Haziran 2014’te Rojava, Suriye, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta kontrol ettiği geniş alanlarda sözde ‘İslam Hilafet Devleti’ni kurduğunu duyurdu.

IŞİD, yenilgisine rağmen uyuyan hücreler aracılığıyla Suriye ve Irak’ta özellikle güvenlik güçlerine yönelik sınırlı da olsa saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Ayrıca dünyanın diğer ülkelerindeki saldırıları da üstleniyor.

Kaynak: Şarkul Avsat