BM’den Fransa'ya "IŞİD’lilerin idamına engel olun" çağrısı

BM’den Fransa'ya "IŞİD’lilerin idamına engel olun" çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceyi Önleme Komitesi, Irak’ta idam cezasına çarptırılan Fransız vatandaşı 5 IŞİD üyesinin cezasının infaz edilmesinin önüne geçilmesi için Paris yönetimine çağrı yaptı.

Fransa’ya bir mektup gönderen Komite, “mahkumların fiziki ve psikolojik açıdan korunması için her türlü çabayı göstermesini” ve idamların engellemesi için çaba sarf etmesini istedi.

Brahim Nejara, Bilal Kebawi, Leonard Lopez, Fodil Tahar Aouidate ve Uweydat Murad isimli IŞİD’liler, geçtiğimiz yılın Haziran ayında Irak’ta mahkeme tarafından idam cezasına çarptırılmıştı.

AFP’ye konuşan IŞİD’lilerin avukatı Nebil Budi, “Müvekkillerim Irak’taki cezaevlerinde insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye maruz kalıyor. Fransa, ne durumda olduklarını biliyor ancak bunun önüne geçmek için hiçbir şey yapmıyor” dedi.

2019 yılında Suriye’de yakalanan 11 Fransız vatandaşı DAİŞ’li, Irak’a teslim edilmiş ve yargılandıktan sonra idam cezası almıştı. 3 Fransız vatandaşı IŞİD’li kadın da müebbet hapis cezasına çaptırılmıştı.